Linkovi

Oldsmobile odlazi u povijest (29/4/04) - 2004-04-29


U minuti iz ekonomije o smrti američkog proizvođača Oldsmobilea. Naime, nakon 106 godina postojanja danas će s pokretne trake sići posljednji model ove marke čime će biti okončano jedno poglavlje proizvodnje automobila u Sjedinjenim Državama. Oldsmobile je utemeljen 1897. godine pod nazivom Olds Motor Vehicle Company, a 1908. postao je druga kompanija u sklopu General Motorsa, nakon Buicka.

Zbog stalnog pada prodaje i višegodišnje neprofitabilnosti uprava General Motorsa odlučila je prije nekoliko godina postupno ugasiti ovu marku. Neki povjesničari kažu da je Oldsmobile, a ne Ford, uveo masovnu proizvodnju automobila, a među zaslugama ove kompanije ubrajaju i prvu uporabu dekoracija od kroma te automatskog mjenjača u Sjedinjenim Državama.

Dodajmo ovome da će, Oldsmobile Alero, posljednji automobil koji će danas izaći iz tvornice u Lansingu, u saveznoj državi Michigan biti upućen u muzej. Inače, u Sjedinjenim Državama ima još 1.750 auto kuća koje prodaju Oldsmobile dok će spomenuta tvornica u Lansingu nastaviti proizvodnju, naravno ne više Oldsmobilea nego Pontiaca. Oldsmobile, dakle, odlazi u povijest...

XS
SM
MD
LG