Linkovi

Netočno izvještavanje al-Jazeere (29/4/04) - 2004-04-28


Sjedinjene Države su predane slobodi tiska i govora. To su vrijednosti koje Sjedinjene Države podržavaju diljem svijeta, a pogotovo na Srednjem istoku. Međutim, neke medijske kuće u toj regiji šire netočne, lažne i varljive izvještaje.

Potpirivačko izvještavanje je, kako se čini, karakteristika al-Jazeere, koja emitira iz Katara. 9. travnja, al-Jazeera je javila svojim gledateljima da su američke snage u Iraku upotrijebile kazetne bombe u Falluji i Najafu, te da su američki vojnici, koji pokušavaju očuvati sigurnost, "sasjekli na komadiće" djecu. Taj izvještaj bio je potpuna laž.

Al-Jazeera je također javila da koalicija predvođena Sjedinjenim Državama napada džamije tamo gdje ih ne napada. Tu televizijsku stanicu teroristi koriste kao platformu za pozivanje na napade na Sjedinjene Države i druge zemlje. Al-Jazeera također redovito pokazuje taoce koje su uzeli teroristi.

Glasnogovornik američkog Državnog tajništva Richard Boucher izjavio je da su Sjedinjene Države vrlo zabrinute zbog programa koji se emitiraju na al-Jazeeri.

"Svaki put iznova pronalazimo u programu te mreže netočne i lažne izvještaje koji su, vjerujemo, smišljeni tako da budu huškački, da učine situaciju napetijom i opasnijom za Amerikance, za Iračane, za Arape i druge ljude, koji su u tome angažirani, posebno u Iraku," rekao je.

"U al-Jazeerinom izvještavanju," kazao je gospodin Boucher, "postoji obrazac netočnosti."

"Postoji točka u kojoj se izvještavanje o događajima pretvara u vrištanje o požaru u punom kinu. U toj točki, profesionalne medijske organizacije diljem svijeta znaju da je na njima da događaje prikažu točno i da se ponašaju odgovorno. Vidjeli smo niz slučajeva u kojima se al-Jazeera nije tako ponijela," kazao je gospodin Boucher.

TEXT: Televizijske i radijske postaje, uključujući i katarsku al-Jazeeru, imaju dužnost prenositi točne provjerene informacije.

XS
SM
MD
LG