Linkovi

McDonalds - 50 postotno povećanje prihoda (29/4/04) - 2004-04-28


Najveći svjetski lanac restorana brze prehrane, McDonalds, prijavio je 56 postotno povećanje prihoda za prvo tromjesečje ove godine, nastavljajući tako preko godinu dana dugi oporavak nakon temeljite reorganizacije poslovanja. Čisti prihod za prvi kvartal iznosio je 511 milijuna dolara, odnosno oko 40 centi po dionici. Recimo i to da je prošli tjedan od srčanog udara umro glavni direktor McDonaldsa što je neke analitičare zabrinulo jer njegov nasljednik – po njihovom mišljenju – nema dovoljno iskustva za rukovođenje ovako velikom korporacijom.

Profit za prvo tromjesečje danas je prijavila i korporacije Boeing, drugi po veličini proizvođač putničkih zrakoplova i drugi po veličini dobavljač za američko Ministarstvo obrane Pentagon. Boeing je u prvom kvartalu zaradio 623 milijuna dolara, odnosno oko 70 centi po dionici. Usporedbe radi recimo da je u prvom tromjesečju prošle godine Boeing zabilježio gubitak od 478 milijuna dolara.

Najveća američka kablovska kompanija Comcast odustala je od kupnje korporcije Walt Disney za 48 milijardi i 400 milijuna dolara zbog toga što ovaj konglomerat zabavne industrije uporno odbija započeti pregovore. Glavni direktor Comcasta Brian Roberts je izjavio kako očigledno ne postoji interes kod uprave Disneya da se sjedini s njegovom kompanijom. Po njegovim riječima, Comcast je oduvijek bio oprezan glede sjedinjavanja kompanija, a to uključuje i prepoznavanje trenutka u kojem treba odustati od pokušaja preuzimanja. Prve reakcije na ovu vijest na burzama su donijele porast vrijednosti dionica Comcasta, a pad onih Walta Disneya.

XS
SM
MD
LG