Linkovi

Daljinski upravljači izmiču kontroli (29/4/04) - 2004-04-28


Prije više od pedeset godina, korporacija Zenith Electronics izbacila je na tržište prvi televizijski daljinski upravljač. Ta je spravica otada korjenito izmijenila navike gledatelja.

Amerikanci su oduvijek voljeli naprave koje ih oslobađaju od rada. Zato nije ni čudo da je spravica koja im omogućuje da mijenja programe ne ustajući iz naslonjača danas nezamjenjiva u većini američkih domova. Studije pokazuju da gotovo svako kućanstvo ima barem jedan televizijski daljinski upravljač, a mnoga imaju i daljinske upravljače za radio, DVD uređaje, vrata od garaže, svjetlo i alarm. Neki čak imaju i univerzalni daljinski upravljač, kojim mogu upravljati gotovo svakom elektronskom napravom u kući.

Jennings Bryant, autor knjige "Televizija i američka obitelj" pokušao je naći odgovor na pitanje – zašto je televizijski daljinski upravljač gotovo nezaobilazna pojava. Gospodin Bryant objašnjava da su se daljinski upravljači pojavili u prvom svjetskom ratu, kada su njemački znanstvenici izradili bombe na daljinsko upravljanje: "Ovaj trend počeo je jačati nakon drugog svjetskog rata. Potraga za napravama koje će nas poštedjeti rada dobila je novi zamah. Zahvaljujući njoj, dobili smo strojeve za pranje rublja, hladnjake i niz drugih naprava."

Daljinski je upravljač, kaže gospodin Bryant, omogućio gledateljima da mijenjanjem kanala sami na neki način sastavljaju program koji žele gledati. No, sve veća uporaba te naprave imalo je i neželjene posljedice: "Pogledajmo samo epidemiju debljine u američkom društvu. Svaki puta kada ne ustanete, nego umjesto odlaska do televizijskog prijemnika, program promijenite daljinskim upravljačem, gomilate kalorije koje niste potrošili."

Drugi znanstvenici kažu da daljinski upravljači mogu negativno utjecati i na odnose među ljudima. Michael Kearl, profesor sociologije na Sveučilištu Trinity u San Antoniju kaže da se daljinski koristi tako često da ga ponekad poželimo usmjeriti i prema nekom ljudskom biću koje nam, primjerice, dosađuje: "Ima trenutaka kada želite pritiskom na dugme ubrzati nečiju dugu i dosadnu priču."

Stručnjaci kažu da daljinski upravljač također zaoštrava borbu za vlast između supružnika, kao i između roditelja i djece. Kako kažu neki, daljinski je poput kraljevskog žezla, jer onaj u čijim se rukama nalazi odlučuje o tome što će se u kući gledati. Ima onih koji su toliko navikli na svoj daljinski upravljač da ih hvata panika kada ga ne mogu naći. Srećom, nova tehnologija omogućuje im da pritiskom na dugme na televizijskom prijemniku aktiviraju upravljač, koji se oglašava glasnim zvukom, po kojem ga je lako naći. A to pak vlasniku omogućuje da kroz šetnju po kući sagori i nešto od onog viška kalorija koje mu daljinski upravljač štedi.

XS
SM
MD
LG