Linkovi

NYT: Fallujah - test u bačvi baruta (28/4/04) - 2004-04-28


"New York Times" donosi analizu situacije oko opkoljenog iračkog grada Faludže za koju kaže da je test u bačvi baruta. List piše da je ta situacija dobar primjer pogrešnih procjena, razbijenih nada te suparništva između američke kopnene vojske i marinaca. Nošenje sa situacijom u Faludži izmaklo je iz kontrole vojnih zapovjednika i postalo pitanje šire političke debate u koju su uključeni predsjednik Bush i njegovi savjetnici za nacionalnu sigurnost u Washingtonu. Naime, savjetnici u Bijeloj kući vjeruju da bi prizori žestokih borbi u Faludži potaknuli ustanak u drugim dijelovima Iraka te da bi izazvali ogorčenje diljem arapskog svijeta.

Neki zapovjednici na terenu, piše dalje "Times", tuže se da inzistiranje na pregovorima daje pobunjenicima dodatno vrijeme da popune zalihe oružja i streljiva te učvrste svoje linije obrane što dovodi do povećanja rizika za američke vojnike. Američki zapovjednici, dodaje se, vjeruju da se samo radi o odgađanju neizbježnog američkog napada.

"Christian Science Monitor" piše o novoj opremi za zaštitu američkih vojnika u pobunjeničkim napadima. Bombe postavljene uz ceste te urbani način ratovanja već je potaknuo brze inovacije. Američka vojska naručila je nove štitnike za ramena i naočale za sunce otporne na eksplozije. Naime, na temelju ozljeda vojnika, koje se pomno evidentiraju, utvrđeno je da vojnici koji bivaju ranjeni u rame moraju otići iz svojih jedinica jer više ne mogu pucati. Novi štitnici za ramena, nadaju se u vojsci, mogli bi smanjiti broj ranjenika. Stručnjaci rade na čitavom nizu novih zaštitnih predmeta koji bi trebali zaštititi područja vrata i donjeg abdomena, ušne bubnjiće i drugo....

XS
SM
MD
LG