Linkovi

Promjene u koaliciji u Iraku (28/4/04) - 2004-04-28


Španjolska, Honduras i Dominikanska Republika najavili su da će povući svoje snage iz Iraka. Iako je razočaravajuće da te zemlje namjeravaju povući svoje vojnike iz Iraka, koalicija ipak ostaje snažna i predana uspješnom završetku svoje misije.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan izjavio je da sve zemlje trebaju "same donositi svoje odluke".

"Ovo je vrijeme testiranja, kada neprijatelji slobode pokušavaju omesti prijenos suvereniteta i prijelaz na demokraciju. Važno je da ostanemo na zacrtanom putu i da pomognemo iračkom narodu, dok radimo na prijenosu suvereniteta i izgradnji slobodne i demokratske budućnosti za irački narod. Upravo to ćemo i dalje raditi," kazao je gospodin McClellan.

Albanija je najavila da će možda povećati broj svojih vojnika koji služe u Iraku. Ukrajina, Australija, Italija, Portugal i Slovačka su među zemljama koje namjeravaju ispuniti svoje obveze prema iračkom narodu.

"Neprijatelji slobode žele širiti strah i kaos i žele zastrašiti ljude," rekao je glasnogovornik McClellan. "No, koalicija je snažna…i nastavit će pomagati iračkom narodu."

Ivan Gašparović, novoizabrani predsjednik Slovačke, upitao se: "Da li bi bilo bolje povući se iz Iraka, ostaviti teroristima odriješene ruke i otići u porazu, ili učiniti sve što možemo da bismo zaustavili širenje terorizma?"

XS
SM
MD
LG