Linkovi

Bush i Kerry razmjenjuju optužbe glede nacionalne sigurnosti (28/4/04) - 2004-04-27


Izborne kampanje predsjednika Busha i senatora Kerrya izmjenile su jučer napade po pitanju nacionalne sigurnosti. Američki dopredsjednik Dick Cheney kritizirao je način na koji je senator Kerry glasovao u Kongresu kad se raspravljalo o zakonima iz sfere nacionalne sigurnosti. Međutim, kampanja demokratskog predsjedničkog kandidata uzvratila je napad.

U govoru održanom u saveznoj državi Missouri, dopredsjednik Cheney je izjavio da je senator Kerry imao naviku podržavanja smanjenja izdvajanja za obranu i obavještajne djelatnosti uključujući i programe oružja koja su danas ključna u ratu protiv terorizma. "Senator Kerry godinama je bio jedan od stotinu senatora u Senatu. Na svu sreću, po pitanjima nacionalne sigurnosti, obično je bio u manjini. No obavljanje predsjedničke dužnosti nešto je potpuno drugačije. Predsjednik uvijek ima odlučujući glas, a senator iz Massachusettsa dao nam je povoda da sumnjamo u njegove procjene i ponašanje koje iskazuje u ključnim pitanjima nacionalne sigurnosti.

Kampanja predsjednika Busha platila je, također, objavljivanje niza televizijskih poruka u kojima se pokušava skrenuti pozornost javnosti na glasovanja senatora Kerrya u Senatu kada se odlučivalo o pitanjima važnima za nacionalnu sigurnost. No demokrati su brzo odgovorili na najnoviji krug republikanskih napada. Predsjednik Demokratske stranke, Terry McAuliffe ustvrdio je da dopredsjednik Cheney nema kredibilitet na polju obrane zato što je, u svojstvu ministra obrane u administraciji predsjednika Georgea Busha starijeg, podržao ukidanje nekih vojnih programa.

Senator Kerry je, u međuvremenu, stao u obranu njegovog sudjelovanja u prosvjedima protiv Vijetnamskog rata 1970-tih. "To je kontroverza koju povlače republikanci. Oni su posljednjih tjedana potrošili 60 milijuna dolara za napade na mene, a to dolazi od predsjednika i Republikanske stranke koji nisu u stanju odgovoriti je li predsjednik doista obnašao dužnost u Nacionalnoj gardi. Ja to neću trpjeti".

S obzirom na situaciju u Iraku i rat protiv terorizma, obrana i nacionalna sigurnost bit će istaknuta pitanja na predsjedničkim izborima zakazanima za studeni. Međutim, profesor sa sveučilišta American u Washingtonu, Allan Lichtman, kaže da će zaokupljenost javnosti nacionalnom sigurnošću ići u prilog predsjedniku Bushu. "Obično treba proći duže vrijeme prije nego što javnost negativno reagira na predsjednikove poteze u trenucima rata. Nemojte potcjeniti moć predsjednika da odredi što su interesi nacionalne sigurnosti te odgovor javnosti koja aktualnom predsjedniku daje podršku".

Jedno novo istraživanje javnosti pokazuje da bi predsjednik porazio senatora Kerrya sa 47 na prema 44 posto osvojenih glasova kad bi se izbori održali danas. No jedno drugo istraživanje sugerira da senator Kerry ima blagu prednost pred predsjednikom u 17 saveznih država u kojima će njihovi izborno nadmetanje biti najneizvjesnije.

XS
SM
MD
LG