Linkovi

Nagrada 'očevima biotehnologije' (27/4/04) - 2004-04-26


Dvojica znanstvenika, kojima se pripisuju zasluge za utiranje puta biotehnološkom poslovnom sektoru, nagrađeni su najznačajnijom američkom nagradom za medicinska otkrića.

Stanleya Cohena i Herberta Boyera često se naziva 'očevima biotehnologije', zbog njihovih istraživanja na otkriću rekombinantne DNK, općenito poznaog kao kloniranje gena.

Njih dvojica podijelit će nagradu u visini od pola milijuna dolara, drugu po iznosu nagradu za znanstvena dostignuća nakon Nobelove nagrade. Ovu nagradu dodjeljuje Medicinski centar u Albanyju, savezna država New York.

Stanley Cohen je profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Stanford, u Californiji. Herbert Boyer je suosnivač kompanije Genentech Inc, jedne od prvih biotehnoloških kompanija u svijetu. Njih su dvojica otkrili način na koji se dio DNK jednog organizma može prebaciti u drugi. Tim je procesom omogućena izolacija gena.

Iz njihovog je otkrića proizašla mogućnost za razvoj različitih metoda liječenja čitavog niza bolesti i poremećaja, poput stvaranja ljudskog inzulina, otkrivanja spoja za otapanje krvnih ugrušaka kod osoba koje su pretrpjele srčani ili moždani udar, stvaranja ljudskog hormona rasta, te interferona za oboljele od raka.

Na tiskovnoj konferenciji, na kojoj je objavljena dodjela nagrade, profesor Boyer je izjavio da se obojica nagrađenih protive korištenju genetskog inžinjeringa za kloniranje ljudskih bića. Umjesto toga, kako je kazao, oni žele da takva tehnologija bude korištena za liječenje bolesti i stvaranje novih dijagnostičkih metoda.

XS
SM
MD
LG