Linkovi

Muzej nebodera u New Yorku (27/4/04) - 2004-04-26


New York je slavan po svojim neboderima, koji na obzorju stvaraju tipični i prepoznatljivi obris toga grada. Od nedavno, jedan muzej na Manhattanu dokumentira povijest nebodera, i u ‘Velikoj jabuci’ i diljem svijeta.

Muzej nebodera, koji je otvorio vrata javnosti ovog mjeseca, prvi je muzej u New Yorku koji je posvećen arhitekturi visokih zgrada. Prva izložba u muzeju, nazvana “Stvaranje zbirke”, raznovrsni je izbor fotografija, modela i nacrta nebodera iz čitavog svijeta.

Direktorica muzeja Carol Willis kaže da je zadaća ovog muzeja interpretiranje povijesti nebodera, koja se i danas stvara: "Ova postava se vraća na početke nebodera, ali gleda šire od same arhitekture, izgradnje i tehnologije. Ona pokazuje i razvitak, financiranje, same građevinare, tok izgradnje, način na koji se ti prostori koriste, bilo kao mjesta rada ili stanovanja. To je jedan vrlo široki pogled na sve profesije koje sudjeluju u stvaranju i korištenju visokih zgrada, kao i čitavu komercijalnu arhitekturu."

Gospođa Willis kaže da je njoj osobno najdraži izložak knjiga fotografija koje prate izgradnju njujorške Empire State Building, građevinskog pothvata kojim je – u vrijeme kad je dovršena, 1931. godine - stvorena najviša zgrada na svijetu.

Muzej nebodera je malen, sastoji se samo od dvije izložbene galerije. No, upadljivi dizajn, koji udružuje uglačani pod od nehrđajućeg čelika i visok stakleni strop, stvara iluziju mnogo većeg prostora. Od lipnja, Muzej nebodera će prikazivati specijalnu postavu posvećenu tornjevima-blizancima Svjetskog trgovinskog centra.

XS
SM
MD
LG