Linkovi

Ministri vanjskih poslova EU slijedeći mjesec o Hrvatskoj (26/4/04) - 2004-04-26


Ministri vanjskih poslova EU idućeg će mjeseca razmatrati pitanje kandidature Hrvatske, rečeno je na njihovom redovnom sastanku danas u Luxembourgu.

Iako bez službene diskusije, ministri vanjskih poslova EU primili su na znanje informaciju o pozitivnoj preporuci europske Komisije za kandidaturu Hrvatske. Idućeg mjeseca Ministarsko bi vijeće, koje će tada po prvi puta raditi u sastavu 25 ministara vanjskih poslova, trebalo ozbiljnije obraditi to pitanje i preporučiti čelnicima 25 država-članica Europske unije kako nastaviti proces. Postoji nekoliko alternativa - da li Hrvatskoj predložiti kandidatski status i odrediti datum početka pregovora o ulasku u Uniju na lipanjskom summitu, ili samo izglasati status, a odluku o početku pregovora odgoditi za kasnije. Tu je i mogućnost da se tema Hrvatske obrađuje na jesenjem summitu u listopadu.

Britanija:Gotovina; Italija:Jadran

Hrvatska je dobila zamjetnu količinu pohvala što ne znači da će se isti ovakav ton čuti i na sjednici ministara vanjskih poslova na kojoj će stavove o integracijskoj budućnosti Hrvatske izražavati države – članice. U Luxembourgu, na sjednici Ministarskog vijeća, predstavncii dvije članice pružili su naznake svojih potraživanja od Hrvatske. Britanija će, kazao je diplomat ove zemlje, od Hrvatske tražiti nastavak suradnje s haaškim Tribunalom za ratne zločine. London prvenstveno želi vidjeti konkretne akciju u vidu djela, znači nastavka potrage za odbjeglim generalom Gotovinom, i deklaracije kojom bi se hrvatski vrh jasno distancirao od odbjeglog generala, što Britanija očekuje a još se nije dogodilo. Talijani će pak nastaviti uvjetovati proces približavanja daljnjim ustupcima na Jadranu. Predstavnici ove zemlje su se pozvali na zaključke Ministarskog vijeća iz listopada prošle godine. Zaključci su izrazili žaljenje radi proglašavanja zaštićene zone na Jadranu pozvavši Hrvatsku da sporove sa susjedima rješava dijalogom. Dijalog je počeo, no indikativno je da europska Komisija još uvijek nije reagirala na obavijest Zagreba da je spreman na pregovore o ribarstvu u zaštićenoj zoni. Komisija pregovara uvjete ribolova u ime cijele Unije, a otvaranje pregovora značilo bi da je euro-vlada priznala hrvatsku odluku. Ta se odluka, inače, temelji na međunarodnom pravu mora, koje je također dio pravne baze Unije.

XS
SM
MD
LG