Linkovi

Produženo primirje u Falluji (26/4/04) - 2004-04-26


Jedan je američki vojnik ubijen, a trojica su ranjena u eksploziji bombe uz cestu u Bagdadu. Prema riječima vojnog glasnogovornika, detonacija eksplozivne naprave dovela je do puškaranja s naoružanim napadačima. Za sada nema izvješća o mogućim žrtvama. Ranije su američki vojni dužnosnici produžili prekid vatre u Falluji, gdje će, kako je najavljeno, iračka policija i američki marinci sutra započeti zajedničke ophodnje. Do produženja prekida vatre došlo je dan nakon što je predsjednik Bush o situaciji u Falluji razgovarao sa svojom ekipom za nacionalnu sigurnost. Izaslanik Ujedinjenih naroda za Irak Lakhdar Brahimi upozorio je Sjedinjene Države da postupaju oprezno u rješavanju situacije u Falluji i svetom šiitskom gradu Najafu. Alžirski diplomat kazao je da bi napad na Falluju otuđio civilno stanovništvo tog grada i pojačao podršku za pobunjenike.

Američke snage i dalje su nagomilane oko Najafa, te prijete da će ući u grad i uhititi ekstremističkog šiitskog svećenika Moqtadu al-Sadra. U međuvremenu, u dva napada granatama u Mosulu ubijena su četvorica, a ranjeno je najmanje deset Iračana.

Najizgledniji demokratski predsjednički kandidat John Kerry kritizirao je otpuštanje dvoje djelatnika kompanije Maytag Aircraft Corporation, koji su fotografirali lijesove američkih vojnika ubijenih u Iraku. Gospodin Kerry je kazao da američka vlada ne bi smjela skrivati takve slike od Amerikanaca. Pentagon strogo ograničava objavljivanje fotografija lijesova s posmrtnim ostacima američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG