Linkovi

Globalni meteorološki informacijski sustav do 2015. (26/4/04) - 2004-04-25


Predstavnici više od 40 zemalja i 20 međunarodnih organizacija usaglasili su se oko desetogodišnjeg plana za stvaranje globalnog meteorološkog informacijskog sustava. Na summitu o promatranju Zemlje, u Tokiju, dogovoreno je da novim informacijskim sustavom vlade mogu međusobno dijeliti informacije o klimatskim promjenama, koje se prikupljaju satelitima, meteorološkim balonima i plutačama.

Sudionici summita u Tokiju vjeruju da se globalne meteorološke informacije mogu koristiti u cilju predskazivanja elementarnih katastrofa, planiranja poljoprivrednih radova, ili izbijanja bolesti.

Sjedinjene Države, koje su odbacile Protokol iz Kyota o ograničavanju ispuštanja stakleničkih plinova, sudjelovale su na ovom summitu. Američki dužnosnici vjeruju da bi mogli uštediti više od milijarde dolara u troškovima energije kada bude uspostavljen sustav besplatne razmjene klimatskih i meteoroloških podataka. Planira se da bi sustav postao operativan 2015. godine.

Sudionici summita u Tokuju dogovorili su ponovni sastanak, u Bruxellesu, u veljači 2005, gdje bi bile utanačene pojedinosti predloženog novog informacijskog sustava.

XS
SM
MD
LG