Linkovi

U indijanskom rezervatu Tulalip - i previše novih radnih mjesta (26/4/04) - 2004-04-25


Zarade kockarnica značajno su poboljšale zdravstvene i obrazovne prilike, kao i sustav socijalne pomoći u mnogim rezervatima američkih Indijanaca. No, u jednom rezervatu, - Tulalip, u saveznoj državi Washington -, pojavio se i za Indijance prilično neočekivan problem - previše novih radnih mjesta, a premalo adekvatno obrazovanih ili obučenih Indijanaca da ih popune.

U rezervatu Tulalip, najvažnije prigode obilježavaju se tradicionalnim ceremonijalnim pjesmama. Danas, ceremonija se održava u prisutnosti vodećih plemenskih poslovnih čelnika, odjevenih poput biznismena Wall Streeta, a obilježava početak izgradnje ogromnog trgovačkog centra, veličine dvadesetak nogometnih igrališta. Pjevači su okupljeni u sjeni kockarnice rezervata Tulalip, donatora najvećeg dijela financijskih sredstava za izgradnju trgovačkog centra, koji će, kako se predviđa, godišnje uslužiti 6 milijuna kupaca.

Prije 20 godina, kada je propao sektor ribarenja na losose, nezaposlenost u tom rezervatu premašila je 65 posto. Danas, tu ima više poslova nego što ih se može popuniti, kaže Maureen Hobin, plemenska dužnosnica za pitanja rada i zapošljavanja.

"U ovom trenutku, poslovi se nude na sve strane. Tu je kockarnica, tu je poslovni centar, koji nudi danomice sve više radnih mjesta. Ono što nam nedostaje je adekvatna obuka i izobrazba odraslih stanovnika rezervata, kako bi mogli popuniti ta radna mjesta," kaže Maureen Hobin.

Kako bi pripremili ljude za nove poslove, gospođa Hobin i drugi plemenski čelnici organizirali su program obuke građevinskih radnika u trajanju od 16 tjedana. Cilj je osposobiti pripadnike plemena Tulalip za obavljanje poslova u izgradnji trgovačkog centra … poslova koji osiguravaju dovoljnu plaću za izdržavanje obitelji.

Primjerice, 33-godišnji Shane Moses, otac šestero djece mlađe od 10 godina, poput većine svojih vršnjaka nije završio srednju školu i do sada se uzdržavao samo sezonskim i drugim privremenim poslovima, ponajviše kao drvosječa. Sada, on uči kako bi pokušao dobiti posao stolarskog šegrta, gdje bi bio plaćen između 17 i 28 dolara po satu. Kaže da mu u programu građevinske obuke fizički rad nije nimalo težak … veći se problemi kriju na papiru.

"Najteže mi je savladati papirnatu stranu obuke, jer nisam pošteno išao u srednju školu. Sva ta matematika i formule i nacrti, to mi je teško. Radije bih se latio alata i bacio na posao, ali znam da moram prvo znati sve o nacrtima, da se moram znati snaći kad pogledam bilo koju stranicu nacrta, da mogu ponovo preračunati ako treba nešto izmijeniti," kaže Shane Moses.

No, program obuke izložen je i većim izazovima nego što je uredna izrada zadaća i dobro učenje. Generacije stanovnika rezervata odrasle su u okružju ogromne nezaposlenosti, te je tradicija redovnog zaposlenja malo poznata. Nerijetko, pripadnici plemena rade do prve plaće, od koje uredno plate svoje račune, kupe hranu i - daju otkaz, jer su toliko navikli na privremene i povremene poslove, da tek trebaju naučiti kako raditi stalno, pet dana tjedno, mjesecima i godinama.

Upravo zato, uredno pohađanje nastave smatra se jednim od ključnih elemenata za uspješno okončanje obuke. I konačna diploma ne stiče se lako - na posljednjem tečaju, ona je uručena samo sedmorici od ukupno tridesetak đaka. Uz diplomu, uručen im je i zaštitni šljem, radne rukavice, ali i - budilica, da ih podjeća na uredno i točno dolaženje na posao.

XS
SM
MD
LG