Linkovi

Razvojne boli Nove Europe (25/4/04) - 2004-04-25


"New York Times" danas nastavlja svoju seriju članaka o "Novoj Europi". U članku dopisnika iz Praga obrađuje se nova pojava u mnogim istočnoeuropskim zemljama – useljavanje. Neke zemlje Istočne Europe mogle bi postati pravi magneti za useljenike, kako legalne, tako i ilegalne, što će biti velika promjena za zemlje koje su četrdeset godina pod komunizmom uglavnom izvozile jeftinu radnu snagu. Većina tih zemalja sučeljena je, međutim, s istim demografskim problemima kao i Zapadna Europa, a to je sve starije i sve manje brojno stanovništvo.

Ti se problemi mogu donekle riješiti useljavanjem, što će istočnoeuropske zemlje učiniti sličnijima njihovim zapadnim susjedima. Primjerice, Republika Češka nedavno je uvela novi program, koji bi trebao privući mlade i obrazovanje strance iz tri zemlje – Bugarske, Hrvatske i Kazahstana. Češka u svojem stanovništvu trenutno ima tek oko dva posto imigranata, no i to je dvostruko više od zemalja poput Slovačke, Slovenije i Mađarske.

Iz "New York Timesa" izdvajamo i članak iz Poljske o strožoj kontroli granica, koja će nužno pratiti članstvo u Europskoj uniji. Bez pritiska iz Unije – piše "Times" – Poljska vjerojatno ne bi sama jačala svoje istočne granice. Poljake, naime, brine da će se između njihove zemlje i njenih bivših saveznika, poput Ukrajine, Bjelorusije i Rusije, stvoriti nova željezna zavjesa, što bi moglo dovesti i do novih ideoloških i ekonomskih podjela. Poljaci ističu da njihova zemlja više neće biti između dvije velike nacije, već u zajednici s mnogo drugih partnera, no kako se čini, novi granični sistem bit će kompliciraniji nego prije. Poljaci će do daljnjega moći ulaziti u Njemačku bez vize, ali će smjeti u toj zemlji ostati najviše tri mjeseca. Strahujući od poplave jeftinih radnika, njemačke su vlasti najavile ograničenja na uvoz radnika iz novih članica Unije.

XS
SM
MD
LG