Linkovi

Tajne 'Eureke!' (25/4/04) - 2004-04-25


Trenuci inspiracije, naglog otkrića rješenja problema, ili, jednostavnije, 'paljenje žaruljice' u mozgu, događaju se u točno određenom dijelu mozga, koji su znanstvenici konačno uspjeli točno locirati. 'Eureka' trenutak, - kako takvu moždanu aktivnost zovu znanstvenici koji se bave pitanjem kognicije -, ranije se smatrao jednakim bilo kojem drugom kognicijskom procesu u mozgu. No, dvije različite metode prikazivanja zbivanja u mozgu pokazale su da su takvi misaoni procesi potpuno jedinstveni i drugačiji od ostalih.

Metoda funkcionalne magnetske rezonancije pokazivala je aktivnost u prednjoj gornjoj sljepoočnoj moždanoj vijugi kod 144 ispitanika u trenucima u kojima su dolazili do rješenja čistom inspiracijom, za razliku od uobičajenog rješavanja problema, gdje su samo obrađivali poznate podatke da bi došli do željenog odgovora. Potom su u istom području mozga elektroencefalografom (EEG) registrirani valovi visoke frekvencije, kakvi se pojavljuju pri složenom misaonom procesu.

Rezultati ovog istraživanja, objavljenog u online časopisu "PloS Biology", pokazuju da 'Eureka' trenuci uključuju neki oblik drugačije neuralne aktivnosti. No, znanstvenici tvrde da je njihova studija tek prvi korak u razumijevanju specifičnosti misaonog procesa inspiracije, koji, kažu, krije mnogo više nepoznanica nego što se uopće naslućuje odgovora.

XS
SM
MD
LG