Linkovi

Washington: Održan masovni skup podrške pravu žena na pobačaj (26/4/04) - 2004-04-25


U Washingtonu je jučer održan skup podrške za očuvanje prava na pobačaj, u kojem su sudjelovale stotine tisuća ljudi. Nekoliko stotina protivnika pobačaja održalo je i svoj prosvjed.

Unatoč hladnom, vjetrovitom i oblačnom danu, pristaše prava na pobačaj ispunili su tratine u središtu grada između sjedišta Kongresa na Capitol Hillu i spomenika predsjedniku Washingtonu. Prosvjednici su izvikivali slogane, nosili transparente i pratili govore niza uglednika i slavnih ličnosti, među kojima je bila i čelnica demokratske manjine u Zastupničkom domu, demokratska zastupnica iz Kalifornije Nancy Pelosi, koja je okupljenima kazala: "Ovdje smo da bismo poručili da pravo žene da sama donosi odluke o planiranju obitelji ne znači samo pravo izbora, već i oblik podrške djeci, obitelji, ustavu i slobodi.#

Stojeći u publici, studentica Natasha Dastur, vidno je odobravala riječi gospođe Pelosi.

"Nema razloga da drugi odlučuju što bi žene trebale raditi sa svojim tijelima," kazala je.

Takve osjećaje na jučerašnjem skupu nisu izražavale samo žene, već i muškarci poput Billa Allena, koji je u Washington doputovao iz Connecticuta. "Mislim da je to oblik ropstva – tjerati žene da rađaju neželjenu djecu. Znam da nije lako odlučiti se na pobačaj, no tu odluku trebaju donijeti žena i njen liječnik, a ne nitko drugi," rekao nam je.

U Sjedinjenim Državama pobačaj je legaliziran odlukom Vrhovnog suda iz 1973. No, pristaše prava na pobačaj ističu da je krajem prošle godine predsjednik Bush, odlučni protivnik pobačaja, potpisao zakon kojim se zabranjuju određene vrste pobačaja u poodmakloj trudnoći. Nekoliko ulica od mjesta na kojem se odražavao skup podrške pravu na pobačaj, nekoliko stotina ljudi prosvjedovalo je protiv abortusa. Jedan prosvjednik s megafonom pokazivao je fotografije pobačenih fetusa, govoreći: "Želite li razgovarati o oružju za masovno uništavanje? Pogledajte ove slike mrtvih beba koje se nikada nisu rodile. Samo u Sjedinjenim Državama svaki dan ih tako umre 4.400."

Randall Terry čelnik je organizacije "Operation Rescue", koja poziva žene da svoje neželjene bebe daju na usvajanje, umjesto da podbace.

"Vjerujemo da oni šire laž. Ovo je marš smrti. Oni podržavaju ubijanje nevinih. Što nam žele poručiti – da žele imati pravo da u bilo kojem trenutku kada to odluče mogu ubiti svoj pomladak. To je nepravedno. To je tlačenje. Mi želimo biti svjedoci života, istine, pravde i dostojanstva žena, a ne pobačaja," kazao je gospodin Terry.

Obje strane u ovoj debati dobro znaju da se ove godine održavaju predsjednički izbori. Najizgledniji demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry, koji se zalaže za pravo na pobačaj, nije nazočio jučerašnjem skupu. Ipak, mnogi su prosvjednici nosili majice i bedževe s njegovim imenom. Kako kažu, nekoliko sudaca Vrhovnog suda bliži se mirovini, što znači da bi sljedeći predsjednik mogao imenovati svoje kandidate za upraženjena mjesta i tako utjecati na debatu o pravu na pobačaj.

XS
SM
MD
LG