Linkovi

Film tjedna: 'Man on Fire' (26/4/04) - 2004-04-25


Dobitnik Oskarove nagrade Denzel Washington glumi glavnu ulogu u novoj drami redatelja Tonya Scotta naslovljenoj "Man on Fire" – u slobodnom prijevodu "Čovjek u plamenu".

Denzel Washington glumi Johna Creasya, prokušanog tajnog plaćenog ubojicu koji pije da zaboravi svoje muke. Pomoću bivšeg kolege pronalazi posao tjelohranitelja kćeri imućne obitelji u Meksiku.

Dakota Fleming, u ulozi djevojčice Lupite, i njezin tjelohranitelj sve su bliže jedan drugom. No, sve se mijenja otmicom Lupite. Korumpirana meksička policija nije u stanju riješiti zločin, zbog čega Creasy stvari preuzima u svoje ruke i sam kreće u potragu za otetom djevojčicom.

Na vrlo brutalan način, Creasy se osvećuje njenim otmičarima. Denzel Washington smatra da je Creasyovo nasilje opravdano.

"Creasy je vrlo talentiran čovjek, no zbog prirode svog posla izgubio je dušu. Postao je alkoholičar; u jednoj ruci bi držao Bibliju a u drugoj bocu Jacka Danielsa. Lupita mu mnogo znači jer kad nju upoznaje, ponovno pronalazi dušu. Ona je anđeo koji mu vraća život," kaže Denzel Washington.

Denzel Washington u svojoj je karijeri glumio i junake i negativce. Unatoč tome, on kaže da nije jednostavno igrati ulogu lika poput Johna Creasya, koji se koristi metodom mučenja kako bi došao do informacija.

"Glumim onako kako znam. Redatelj Ed Zwick u jednom je intervjuu rekao da mi srce sporije kuca kad krene snimanje, kao da se u tom trenutku opuštam. Mislim da isto reagiram kad glumim agenta Creasya... On je vrlo opušten jer mu brutalnost nije ništa novo i zna krojiti pravdu i zadavati bol. On je dobar u svom poslu do te mjere da ga priroda posla nimalo ne dira, a to je zastrašujuće," kaže Denzel.

Redatelj Tony Scott vjeruje da bi svaki roditelj imao razumijevanja za Creasyevu potrebu za osvetom.

"Kad bi netko taknuo moju ili Denzelovu djecu, postupili bi na isti način...Creasy je trebao biti brutalan kako bi se domogao potrebnih podataka...Jedan Talijan iz sedamdesetih godina – koji je služio kao inspiracija za ovaj film – upravo je tako postupio," kaže Tony Scott.

Film se odvija u Meksiku jer je otmica u toj zemlji i drugim državama Južne Amerike rastući problem. Radha Mitchell, koja glumi majku otete djevojčice, kaže da su glumci postali svjesni opasnosti nakon što su bili unajmljeni tjelohranitelji koji su ih pratili tijekom snimanja filma.

"Zanimljivo je da opća atmosfera u glavnom gradu Meksika ima snažnu ulogu u priči. Sveukupan osjećaj opasnosti i uzbudljivosti, te potrebe za tjelohraniteljima, to je ono što definira film," priča Radha Mitchell.

XS
SM
MD
LG