Linkovi

G-7 najavljuje veći angažman na poticanju svjetskog gospodarskog rasta (25/4/04) - 2004-04-25


Ministri financija sedam najrazvijenijih zemalja svijeta obećali su da će intenzivirati napore na jačanju svjetskog gospodarskog rasta. Međutim, ministri skupine G-7 ipak upozoravaju da bi porast cijena nafte mogao ograničiti njihove napore.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka zemalja članica skupine G-7 izdali su ovu izjavu nakon jučerašnjeg sastanka u Washingtonu. Prema njihovim riječima, izgledi za jačanje svjetskog gospodarstva su "povoljni", no ipak još uvijek postoje određene opasnosti, kao što su porast cijena nafte i nasilje na Srednjem istoku.

Ruski ministar financija Aleksej Kudrin, koji je također sudjelovao na ovom skupu, najavio je da njegova zemlja nema namjeru slijediti primjer OPEC-a i smanjiti proizvodnju nafte. Sastanak ministara financija skupine G-7 održan je u sklopu redovitog godišnjeg skupa Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, na kojem sudjeluju predstavnici 184 zemlje.

Kanadski ministar financija Paul Goodale izjavio je da postoji zabrinutost zbog mogućeg destabilizirajućeg globalnog utjecaja velikog američkog proračunskog deficita. Ipak, gospodin Goodale je kazao da su ga ohrabrila uvjeravanja američkog ministra financija Johna Snowa da će proračunski manjkovi biti smanjeni.

Do očekivanog velikog prosvjeda protiv Svjetske banke i MMF-a nikada nije došlo. Nekoliko stotina prosvjednika marširalo je u blizini mjesta na kojem se održava ovaj skupa, no većih prosvjeda nije bilo.

XS
SM
MD
LG