Linkovi

Tjedan sjećanja na Holokaust (25/4/04) - 2004-04-24


U Sjedinjenim se Državama od 18. do 25. travnja obilježava tjedan sjećanja na Holokaust, kada se Amerikanci prisjećaju šest milijuna Židova i milijuna drugih koje je nacistička Njemačka ubila tijekom drugog svjetskog rata. Taj je rat odavno završen. No, mržnja i zadrtost koje su dovele do Holokausta i danas žive.

Takva mržnja, kako je rekao predsjednik George Walker Bush, motivira današnje teroriste.

"Terorist koji uzima taoce ili podmeće bombe uz cestu u blizini Bagdada, služi istoj ideologiji ubojstva koja ubija nedužne ljude na vlakovima u Madridu i djecu u autobusima u Jeruzalemu, koja diže u zrak noćni klub u Baliju i reže vrat mladog novinara samo zato jer je Židov," rekao je predsjednik Bush.

Novinar kojeg je predsjednik Bush spomenuo je Daniel Pearl, američki državljanin koji je radio za dnevni list "Wall Street Journal". Daniela Perla su u veljači 2002. u Pakistanu brutalno ubili teroristi povezani s al-Qaidom. Poput njemačkih nacista s polovine dvadesetog stoljeća, ti fanatični ubojice objavili su rat Židovima, kao i kršćanima i muslimanima koji, umjesto pod teokratskim terorom, žele živjeti u miru.

Anti-semitski napadi također su u porastu u Europi. U studenom 2003, bombaši samoubojice detonirali su bombe u dvije sinagoge u Istanbulu, pri čemu je ubijeno preko dvadeset ljudi. Istoga dana, u podmetnutom požaru uništena je jedna židovska škola u blizini Pariza. Početkom tog mjeseca, požar je podmetnut i u jednoj sinagogi u blizini Manchestera, koja je tom prilikom teško oštećena.

Ova i druga djela za osudu pokazala su važnost konferencije o anti-semitizmu, koja se ovaj tjedan održava u Berlinu. Sponzor konferencije je Organizacija za sigurnost i suradnju u Europi. Očekuje se da će na konferenciji sudjelovati izaslanici iz 55 zemalja članica OESS-a, uključujući i američkog državnog tajnika Colina Powella. U istom njemačkom gradu u kojem je Holokaust planiran i vođen, čelnici današnje Europe tražit će načine da se monstruozni zločini nacista i njihovih imitatora nikada više ne ponove.

No, na kraju, kako je kazao predsjednik Bush, "takve zločine mogu zaustaviti samo savjest, moralni obziri, pristojnost i tolerancija. Te se kvalitete ne mogu osigurati niti u bilo kojem društvu, već ih ljudi moraju naučiti."

XS
SM
MD
LG