Linkovi

Brian Lamb: 'Bilješke o američkom karakteru'  (25/4/04) - 2004-04-24


Ove godine američka kablovska satelitska televizijska mreža koja izravno izvješćuje s javnih i političkih događaja - C-SPAN - slavi 25-tu godišnjicu postojanja. Ova mreža prenosi događaje u Washingtonu, posebno u Kongresu, i diljem svijeta - bez reklama. Osnivač C-SPAN-a Brian Lamb na svojoj mreži i danas jednom tjedno vodi jednosatnu emisiju "Booknotes". Radi se o seriji intervjua, u kojima je gospodin Lamb u proteklih 15 godina razgovarao s gotovo 800 autora novih dokumentarnih djela o najrazličitijim temama, od rata za neovisnost do hip-hop kulture. Nedavno je objavio i četvrtu zbirku tih razgovora, pod naslovom "Booknotes on American Character – Bilješke o američkom karakteru – ljudi, politika i sukobi u američkoj povijesti".

U svojim razgovorima s piscima Brian Lamb je, kako kaže, naišao na mnoge osebujne likove, koji su američkoj povjesti dali neočekivane dimenzije. "Bilo je mnogo vrlo živopisnih likova, od pilota Johnnya Boyda koji je svojim novim načinom letenja izvršio znatan utjecaj na današnje zrakoplovstvo, ali i rat u Perzijskom zaljevu, pa do Williama Minora, liječnika koji je godinama sudjelovao u definiranju riječi za Oxfordov rječnik engleskog jezika".

Brian Lamb kaže da za svoj izbor knjiga i sugovornika u svojem programu koristi vrlo jednostavne kriterije – je li knjiga zanimljiva? znam li sada više o toj temi nego prije? je li autor zanimljiv? Cilj mu je, dodaje, pokazati gledateljima kako funkcionira Amerika i kako funkcionira svijet. Svoju je seriju "Booknotes" pokrenuo kao odgovor na komercijalnu televiziju, koja autorima u svojim emisijama daje tek nekoliko minuta da predstave svoje djelo, koje su možda pisali dvadeset godina. On autorima daje – puni sat nepodijeljene pažnje, bez obzira na to hoće li privući velik broj gledatelja, ili ne. Kako kaže, neke su knjige jednostavno previše važne, čak i ako nisu posebno popularne.

Da bi se pripremio za svoje emisije, kao što se može i očekivati, neprestano – čita. "Da, čitam knjige koje predstavljam. Mislim da svaki tjedan samo na čitanje odvojim oko 20 sati. Od prošlih petnaest godina, mislim da sam pune dvije potrošio samo na čitanje i još uvijek volim čitati. Drugi je izazov to što su mnogi autori, prije moje emisije, dali već desetke intervjua. Više im se ne da govoriti o svojim knjigama, pa se moram truditi da ih pitam stvari koje ih nitko drugi još nije pitao".

Autore je, zapravo, kaže Brian Lamb, zanimljivije intervjuirati od političara, jer nisu tako inhibirani i ne daju samo unaprijed pripremljene odgovore. Govoreći o svojoj novoj knjize, kaže da bi, primjerice, stranci iz nje doista mogli nazrijeti američki karakter. "Mislim da bi o tome imali vrlo podijeljene stavove. Jedna od najgorih osobina američkog društva je pohlepa. Ljudi koji zarađuju mnogo, žele zarađivati još više, pa sve više i više. Doduše, s druge strane, ovdje svatko može naći priliku za uspjeh".

Za to je najbolji primjer, kaže Brian Lamb, i njegova mreža C-SPAN. Kada je počela emitirati, nitko nije vjerovao da će uspjeti, a danas, eto, slavi svoj 25-ti rođendan.

XS
SM
MD
LG