Linkovi

Pravo na pobačaj - vruća tema u američkoj predizbornoj kampanji (24/4/04) - 2004-04-24


Katolička Crkva jučer se uplela u američku predizbornu kampanju, kada je jedan od najutjecajnijih kardinala u Vatikuanu izjavio da bi katoličkim svećenicima koji podržavaju pravo na pobačaj trebalo uskratiti pričest na misi. Ta je izjava izazvala oštru reakciju naizglednijeg predsjedničkog kandidata Demokratske stranke, senatora Johna Kerrya.

Na tiskovnoj konferenciji u Vatikanu, kardinal Francis Arinze izjavio je da bi svećenici trebali uskratiti pričest svim katoličkim političarima koji podržavaju pravo na pobačaj. Ipak, kardinal Arinze nije imenom spomenuo senatora Kerrya, koji se već dugo zalaže za pravo na pobačaja.

Međutim, iz Kerryjevog predizbornog stožera izdana je izjava u kojoj se kaže da vjera ne bi trebala biti politička tema. Senatorov glasnogovornik je kazao da će John Kerry kao predsjednik donositi odluke na temelju svojih obveza prema narodu i ustavu, a ne na temelju svoje vjere. Ukoliko bude izabran, senator Kerry bit će, nakon predsjednika Johna Kennedya, drugi katolički predsjednik u američkoj povijesti. Senator Kerry je jučer ponovno podržao pravo na pobačaj na skupu u Washingtonu u organizaciji ženskih skupina koje podržavaju njegovu kandidaturu.

"Kako je predsjednik Clinton često govorio, a s čim se ovdje svi slažu, pobačaj bi trebao biti rijetko izvođena, ali sigurna procedura. Vlada bi se trebala držati podalje od spavaćih soba Amerikanaca," rekao je senator Kerry.

Pitanje prava na pobačaj moglo bi se ponovno postaviti kao važna tema predi zbore. Demokrati već upozoravaju da bi izborna pobjeda predsjedniku Bushu omogućila da u Vrhovni sud, koji je legalizirao pobačaj 1973, imenuje suce koji se protive pobačaju. S druge strane, republikanci mobiliziraju protivnike pobačaja da u studenom iziđu na birališta. Protivnici pobačaja, od kojih su mnogi konzervativni kršćani, smatraju se važnom skupinom glasača za Republikansku stranku. Dopredsjednik Dick Cheney obratio se početkom ovog tjedna članovima Nacionalnog odbora za pravo na život.

"Jedino je važno vaše poštivanje prava nedužnog života. Zalagati se za to znači vjerovati da svaka majka nosi novi život i da svako dijete koje čeka rođenje zaslužuje razumijevanje i samilost, kazao je dopredsjednik Cheney.

Očekuje se da će sutra u Washingtonu deseci tisuća pristaša pobačaja sudjelovati na velikom skupu podrške za pravo na pobačaj.

XS
SM
MD
LG