Linkovi

Unatoč Iraku,  popularnost predsjednika Busha raste (24/4/04) - 2004-04-23


Unatoč tome što je koalicija u Iraku prošla kroz nekoliko teških tjedana, te što se i dalje postavljaju pitanja o motivima tog rata, predsjednikova popularnost u zadnja dva tjedna je u porastu.

Najnovije ankete vjerojatno su ponešto umirile zabrinute dužnosnike Bijele kuće, koji se pitaju kako će američka javnost primiti sve veći broj američkih žrtava u Iraku. Anketa, koju su proveli CNN, dnevnik "USA Today" i organizacija Gallup, pokazuju da predsjednik trenutno vodi pred senatorom Johnom Kerryjem s pet posto glasova. Početkom ožujka, predsjednik je u istoj anketi zaostajao za senatorom Kerryjem za osam posto glasova. Sličan zaokret pokazala je i nova anketa "Washington Posta" i televizijske kuće ABC. Neke analitičare iznenadio je porast predsjednikove popularnosti.

No, Allan Licthman, povjesničar sa sveučilišta American, nije bio jedan od njih. "Koncentriranje na nacionalnu sigurnost i obranu zapravo ide u prilog predsjedniku. Naime, predsjedniku su upravo ta dva područja najjača strana".

Predsjedniku Bushu ide na ruku činjenica da ga većina Amerikanaca smatra odlučnim čelnikom koji misli ono što kaže. Na to je u nedavnom govoru aludirao i sam predsjednik. "Da bismo svijet učinili mirnijim, ljudi poput mene, na vrlo odgovornim položajima, moraju govoriti jasno i moraju misliti ono što kažu. Kada kažem da su oni koji štite teroriste podjednako krivi kao i teroristi, ja to i mislim".

William Schneider, politički analitičar iz instituta American Enterprise kaže da se Amerikanci uvijek okreću predsjedniku u doba rata. "Važna je njegova odlučnost. On je vrlo odlučan čovjek, koji će se oglušiti i na kritičare, ukoliko vjeruje da je njegova politika ispravna. On će provesti svoje odluke, bez obzira na druge. Tako je bilo i s Irakom, gdje je išao protiv cijelog svijeta".

Ankete, međutim, pokazuju da su predsjednik Bush i senator Kerry ipak vrlo blizu jedan drugome u utrci za Bijelu kuću. No, senator Kerry nije u zadnje vrijeme pridobio nove glasače, unatoč lošim vijestima iz Iraka. Tijekom kongresne debate prije rata, senator je podržao predsjednika. Zato se sada, kažu analitičari, ne može lako distancirati od predsjednikovih stavova, osim što ukazuje da bi Ujedinjeni narodi trebali igrati veću ulogu u Iraku. "Mislim da je senator Kerry u nezavidnom položaju, jer pokušava slijediti kojekakve ideje svih svojih savjetnika. Moglo bi mu se dogoditi što se dogodilo i Alu Goreu – da na kraju ne bude znao tko je on zapravo, niti za što se zalaže, ukoliko mu to ne kažu njegovi savjetnici i anketari".

Kerryjev izborni stožer najavio je da će taj stav pokušati suzbiti u javnosti novom baražom televizijskih poruka u kojima će senator iznijeti svoje planove za sigurnu Ameriku i za veći međunarodni angažman u Iraku.

XS
SM
MD
LG