Linkovi

Brzezinski: 'Busheva politika ekstremistička' (24/4/04) - 2004-04-23


“Vrlo sam zabrinut današnjim položajem Sjedinjenih Država u svijetu”, izjavio je bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Cartera, Zbigniew Brzezinski.

Zbigniew Brzezinski nedavno je objavio knjigu pod naslovom “Izbor: globalna dominacija ili globalno čelništvo”. Sjedinjene Države, smatra on, nalaze se pred takvim raskiržjem. Govoreći u vanjskoj politici Bushove administracije Zbigniew Brzezinski bio je veoma kritičan.

Prema njegovim riječima, ta politika je ekstremistička i u formi i u retorici te je dovela do pogoršanja položaja Sjedinjenih Država u svijetu."Sjedinjene Države nikada nisu bile izolirane u svijetu kao danas. Ako se slažete sa stajalištima Bushove administracije možete reći da to uopće nije važno te da je ostatak svijeta u krivu. Međutim, izolirani smo na do sada nezabilježen način. U prošlosti je bilo valova anti-amerikanizma, zbog Vijetnama ili NATO-a. Tadašnje antipatija, pa i mržnja prema Americi, dolazila je uglavnom s ljevice. Danas, odbojnost prema američkoj politici dolazi s raznih strana pa čak i iz zemalja koje su nam bile tradicionalni prijatelji".

U ovom trenutku, nastavio je Brzezinski, ne mogu se prisjetiti niti jedne europske zemlje u kojoj veći dio javnosti podržava američku vanjsku politiku. To je veoma ozbiljno, ocjenio je on. Prema riječima savjetnika za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Jimmya Cartera, istodobno s ovim fenomenom događa se drugi – gubitak američkog kredibiliteta. Gospodin Brzezinski bio je kritičan i prema načinu na koji vlada predsjednika Busha vidi terorizam. "Predsjednik često govori o terorizmu kao o zlu, kao o entitetu s kojim se ne može sklopiti mir. Pri tom se zaboravlja činjenica da terorizam nije neprijatelj. Terorizam je tehnika ubijanja ljudi. Rat se vodi protiv entiteta ili, u nekim slučajevima, naroda". Zbog “neuobičajenog” načina vođenja vanjske politike, kaže gospodin Brzezinski, u posljednje dvije i pol godine Sjedinjene Države su se masivno angažirale na ogromnom prostranstvu Euroazije – od Sueskog kanala na Zapadu do granice Kine na istoku, od južne granice Rusije pa do Pakistana. "Angažirani smo vojno i politički. To je ogroman angažman koji će trajati godinama te koštati dosta života i novca. Tek sada počinjemo vidjeti razmjere tog pothvata".

Zbigniew Brzezinski je rekao da bi Sjedinjene Države mogle učinkovito predvoditi svijet kad bi prihvatile načelo donošenja odluka konsenzusom. Umjesto toga, upozorio je, tražimo rješenja dominacijom i diktatima, a to nije način za demokratizaciju svijeta nego za širenje kaosa, zaključio je Zbigniew Brzezinski.

XS
SM
MD
LG