Linkovi

NYT: Irački suverenitet bit će ograničen (23/4/04) - 2004-04-23


New York Times na naslovnoj strani piše da bi irački suverenitet – čija je transfer Iračanima zakazan za 30. lipnja – mogao imati nekoliko ozbiljnih ograničenja. Prema planu Bushove administracije, javlja Times, buduća iračka vlada imat će samo djelomičnu kontrolu nad oružanim snagama i neće imati ovlasti za donošenje novih zakona. Premda je do transfera vlasti ostalo svega deset tjedana, Bushova administracija još nije sigurna tko će vladati u Bagdadu, odnosno kako će članovi buduće iračke vlade biti odabrani.

New York Times piše da će plan američke administracije najvjerojatnije naići na primjedbe i to na nekoliko frontova. Nekoliko europskih i diplomata Ujedinjenih naroda izjavilo je u raznim intervjuima kako ne vjeruju da će Ujedinjeni narodi odobriti rezoluciju Vijeća sigurnosti koju traži Washington. U toj rezoluciji bi stajalo da nova iračka vlada ne može kontrolirati vlastite naoružane postrojbe, a kamoli strane vojnike u svojoj zemlji. Times javlja da je nekoliko demokratskih i republikanskih senatora djelovalo jučer frustrirano zato što se u završnoj fazi procesa tranzicije vlasti zna malo pojedinosti.

Washington Post izvještava da je Pentagon izgubio kontrolu nad objavljivanjem fotografija kovčega s tijelima američkih vojnika poginulih u Iraku. Naime, u ožujku 2003. godine, pred početak rata u Iraku, Ministarstvo obrane naredilo je da se prekine s medijskim praćenjem ispraćaja tijela vojnika. Zračna baza američke vojske Dover, u koju stižu kovčegi poginulih, od prije je imala takvu politiku. Međutim, kako piše Washington Post, američko Ratno zrakoplovstvo objavilo je 350 takvih fotografija u skladu sa Zakonom o slobodi informacija na koji se pozvao izvjesni Russ Kick.

Ministarstvo obrane je, međutim, zabranilo objavljivanje fotografija s kovčezima poginulih vojnika nakon što je Kick dobijene fotografije postavio na Internet. Do ovoga je došlo dan nakon što je dvoje civilnih djelatnika, koji su inače supružnici, dobili otkaz u kompaniji Maytag Aircraft nakon što su u kuvajtskoj zračnoj luci snimili kovčege poginulih američkih vojnika. Njihova fotografija osvanula je na naslovnoj stranici lista Seattle Times u nedjelju.

XS
SM
MD
LG