Linkovi

Metode razminiravanja na području Balkana - u samom svjetskom vrhu (23/4/04) - 2004-04-22


Onečišćena područja minama predstavljaju jedan od najvećih problema današnjice.

Profesor Dennis Barlow, direktor je Informativnog centra za razminiranje pri James Madison University iz Virginije. Za Glas Amerike govori u pauzi savjetovanja “Humanitarno razminiranje 2004”, što se održava u Šibeniku.

Dennis Barlow, direktor Informativnog centra za razminiranje pri James Madison University, kaže da će nove informacije s konferencije u Šibeniku zasigurno naći mjesto u novinama koje izdaje njegov centar. O vrijednostima simpozija “Humanitarno razminiranje 2004” koji je okupio nazočne sa svih kontinenata Dennis Barlow ističe:

“Mislim da postoje dvije važne stvari za mene . Jedna je što mi se sviđa regionalan pristup problemu razminiranja. Bio sam u Latinskoj Americi, Jugostočnoj Aziji i zaista je važno osjetititi problem za svaku regiju posebno. Želja mi je ovaj put vidjeti koja je posebnost Balkana po pitanju razminiranja. Druga važna stvar je što se na ovom području na jedan od najboljih načina provodi razminiranje. Posebno me interesira demonstracija raznih pomagala i strojeva u procesu razminiranja.”

O mogućoj budućoj suradnji s jednim od hrvatskih fakulteta Dennis Barlow direktor Informativnog centra za razminiranje pri James Madison University kaže: “To je dobra ideja. Jedna od stvari koju bi voljeli napraviti."

Razgovarali smo s odgovornima iz Centra za razminiranje u Genevi, s Ujedinjenim Narodima i drugima o utemeljenju jednog globalnog sustava čiji bi se rad zasnivao na širenju informacija o razminiranju. U sklopu sveučilišta James Madison, u Hrvatskoj kao i u Velikoj Britaniji mogli bi se održavati kolegiji za zainteresirane te izdavati istovrsno uvjerenje o završenom predavanju . To je jedna ideja koju bi volio ostvariti u budućnosti”, govori Dennis Barlow.

Denis Barlow ističe kako na desetke profesora na James Madison University, primjerice s područja geografije i sociologije izrađuje stručne studije Informativnivnom centru za razminiranje. Za ovu tematiku pokazuje zanimanje i veći broj studenata s tog fakulteta. Unatoč različitim kolegijima na hrvatskim fakultetima i James Madison University i razlikama u načinu predavanja Denis Barlow direktor Informativnog Centra za razminiranje iz Virdžinije vrijednim smatra:

“Ako se netko odluči za jedan od kolegija na James Madison University , na mome fakultetu , nije ista stvar kad netko započne jedan od različitih studija na području Balkana. Ali u konačnici to i nije bitno. Bitan je sadržaj kolegija. Vrijedno je imati potvrdu o završenom fakultetu , a mislim da je manje važno kakav je pristup nekom području”, tvrdi Dennis Barlow direktor Informativnog centra za razminiranje pri James Madison University.

XS
SM
MD
LG