Linkovi

Premijera 'Dunda Maroja' u Washingtonu (22/4/04) - 2004-04-22


"Dundo Maroje" Marina Držića, premijerno je prikazan sinoć na Katoličkom sveučilištu Amerike u Washingtonu.

Studenti Dramskog odjela Katoličkog sveučilišta Amerike, koji su glumili u predstavi, zaslužili su ovacije publike. Premda su im mjesto radnje, a poglavito mentalitet srednjovjekovnog Dubrovnika bili daleki, "Dundo Maroje" adaptiran na engleskom jeziku nije im bio stran što se vidjelo u sinoćnjoj predstavi. Predstavu je adaptirao Roland Reed. Redatelj i idejni začetnik projekta, Naum Panovski, veoma je zadovoljan izvedbom te činjenicom da je njegova zamisao o prvoj predstavi "Dunda Maroja" u Sjedinjenim Državama konačno realizirana.

"Premijera je bila divna. Cijeli ovaj događaj je imao svoj kraj onako kao što očekivali, s puno veselja i radosti. Moram reći da sam jako zadovoljan što smo uradili, prije svega, studenti...ovi divni, mladi ljudi s puno talenta i kako je sve okončano," rekao je gospodin Panovski.

Sinoćnja premijera, u stvari, tek je početak. "Dundo Maroje" će se prikazivati još nekoliko dana u Washingtonu, a potom će se predstava izvesti u New Yorku. Svojevrsni vrhunac projekta bit će gostovanje na ovogodišnjim Dubrovačkim ljetnim igrama. U projektu je sudjelovao i jedan Dubrovačanin, Marin Gozze, koji potpisuje scenografiju. Gospodina Gozzea pitali smo na kakav će prijem naići ova postava "Dunda Maroja" u Dubrovniku.

"Očekujem da će publika biti jako znatiželjna jer je ipak danas engleski jezik univerzalni jezik i mislim da će puno bolje proći nego što je bilo gostovanje talijanske drame prije par godina s istim "Dundom Marojem" za koji sam ja radio scenografiju, ali pošto je engleski jezik u pitanju očekujemo da će biti puno publike, turista, i da ćemo ovu dramu približiti i onom dijelu koji je inače ne bi gledao kad bi ona bila na njima nerazumljivom jeziku," kazao nam je.

Kako nam je rekao Marin Gozze, ovo je značajan kultorološki događaj jer je nakon gotovo 500 godina Marin Držić prešao Atlanski ocean i došao do Amerike. “Reakcija publike bila je jako dobra. Držić se još jednom potvrdio kao vrstan komediograf iz davnog renesansnog razdoblja.”

XS
SM
MD
LG