Linkovi

Irak: U planu zapošljavanje pripadnika bivšeg režima (22/4/04) - 2004-04-22


Washington Post" javlja da se američka uprava u Iraku sprema zaposliti bivše pripadnike ukinute stranke Baath Saddama Husseina i visoke časnike bivše vojske raspuštene nakon pada režima. Ovom se odlukom, kažu dužnosnici, pokušavaju poboljšati odnosi s marginaliziranom sunitskom manjinom i oslabiti podrška za ustanak u sunitskom trokutu.

"New York Times" javlja da je najnoviji val nasilja u Iraku natjeralo kompanije General Electric i Siemens da privremeno obustave rad na projektima obnove infrastrukture u toj zemlji. Zbog te obustave, odgođena je obnova preko dvadeset elektrana, koje se smatraju posebno važnima, jer će dolazeće vruće ljeto izazvati nagli skok potrošnje struje. Druge dvije kompanije s još većim ugovorima u Iraku – Bechtel I Halliburton – ograničile su kretanje svojih uposlenika, ali nisu zaustavile rad na projektima. Sve to navodi neke lračane da se zapitaju – da li teroristi možda namjeravaju pobijediti sabotiranjem obnove?

Iz "Christian Science Monitora" izdvajamo i jednu temu vezanu uz današnji Dan Zemlje. "Monitor" tom prigodom jutros piše o naporima da se sačuvaju američke morske vode i priobalje. Dva nova izvještaja pokazuju da morske i obalne ekosisteme u Sjedinjenim Državama ugrožavaju zagađenje okoliša, pretjerani izlov ribe i preintenzivna izgradnja stambenih i drugih objekata na obalama. Novi izvještaji, piše "Monitor", sadržavaju niz korisnih preporuka za zaštitu mora i obale – od povećanja izdvajanja za istraživanja podmorja, do smanjenja ispuštanja zagađenja iz putničkih brodova i organičavanja izlova ribe. Sve bi to, procjenjuju, stručnjaci moglo koštati od jedne i pol do pet milijardi dolara godišnje."

Iz istog dnevnika – još jedna lakša tema – to su "tihe zabave". Kako piše bostonski dnevnik, od New Yorka do Berlina i Pekinga, sve su češća okupljanja i okupljališta, poput restorana i kafića, u kojima ljudi ne razgovaraju, već komuniciraju na sve druge nečujne načine – od pismenih poruka do mimike. Neki tako žele izbjeći buku modernog života, drugi su zadovoljni da ne moraju izmjenjivati isprazne izraze uljudnosti s drugima, treći pak pisanjem poruka zaobilaze svoju sramežljivost. U zadnje vrijeme mogu se kupiti i paketi posebnog pribora za kućne "tihe zabave", koji sadržavaju i ceduljice s tekstom "Razgovarati je tako staromodno".

I za kraj spomenimo da svi vodeći dnevnici bilježe kao udarnu vijest da je sud u Kaliforniji zaključio da ima dovoljno materijala za podizanje optužnice protiv Michaela Jacksona u vezi s navodima da je spolno zlostavljao djecu.

XS
SM
MD
LG