Linkovi

Suprotstavljanje al-Qaidi (23/4/04) - 2004-04-22


Europski čelnici odbacili su tzv. "primirje" koji im je ponudio Osama bin Laden, vođa terorističke organizacije al-Qaide. Na zvučnom zapisu objavljenom na arapskim televizijskim postajama, glas za koji se vjeruje da pripada bin Ladenu - ponudio je da će obustaviti terorističke napade na europske zemlje koje povuku svoje snage iz muslimanskih zemalja.

"S teroristima nema pregovaranja," rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac. Francuski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Jean-David Levitte izjavio je da Europa nije jedini dio svijeta kojem prijeti terorizam: "Ostat ćemo zajedno u ovoj borbi protiv terorizma, jer je terorizam izazov našim vrijednostima, ali i vrijednostima islamskog svijeta. To su snage uništavanja, a naša vlada želi izgraditi bolj svijet, svijet dijaloga i mira."

Njemački kancelar Gerhard Schroeder odbacio je ponudu čelnika al-Qaide kao pokušaj da se Europa podijeli. Kancelar Schroeder je kazao da "Europa mora odgovoriti jednim glasom na tu prijetnju."

Talijanski premijer Silvio Berlusconi nedavno je posjetio Irak, gdje trenutno služi oko tri tisuće talijanskih vojnika. Premijer Berlusconi je kazao da ne bi trebalo biti nikakve sumnje da će Italija ispuniti svoje obveze prema Iraku. "Nećemo se povući pred napadima bilo na nas ili na nezaštićene civile," rekao je britanski premijer Tony Blair.

Predsjednik George Walker Bush izjavio je da su on i premijer Blair predani prijenosu suvereniteta na iračku vladu 30. lipnja: "Premijer i ja smo izabrali. Irak će biti neovisan i slobodan. Irak će biti mirna zemlja i mi nećemo posustati na tom putu."

Predsjednik Bush je dodao da je očito da su teroristi natjerani da se brane i da su toga svjesni: "Teroristi su izgubili zaštitu talibana i logore za obuku u Afganistanu. Izgubili su skloništa u Pakistanu. Izgubili su saveznika u Bagdadu. I Libija je okrenula leđa teroru. Izgubili su i mnoge svoje vođe u bespoštednom međunarodnom lovu na teroriste."

Najstrašniji događaj za teroriste je, rekao je predsjednik Bush, "napredovanje slobode i reforme na širem Srednjem istoku."

XS
SM
MD
LG