Linkovi

Irak i rat protiv terorizma (22/4/04) - 2004-04-22


Nedavno nasilje u Iraku, rekao je predsjednik George Walker Bush, dio je već poznatog, opasnog obrasca.

"Terorist koji uzima taoce ili postavlja bombe uz cestu u blizini Bagdada, služi istoj ideologiji smrti koja ubija nedužne ljude na vlakovima u Madridu, kao i djecu na autobusima u Jeruzalemu, te diže u zrak noćni klub na Baliju," rekao je.

Ta ista "ideologija ubojstva", rekao je predsjednik Bush, "potiče aktivnosti terorista već desetljećima." Te aktivnosti uključuju ubojstvo 241-og američkog marinca u njihovoj vojarni u Bejrutu 1983, prvi napad na Svjetski trgovinski centar 1993, uništenje američkih veleposlanstava u Keniji i Tanzaniji 1998 i "bespoštednu stravu" čije su žrtve bile tisuće muškaraca, žena i djece 11. rujna 2001.

Niti jedno od tih zlodjela, istaknuo je predsjednik Bush, nije "djelo vjere".

"Svi su ti napadi proizišli iz fanatične političke ideologije. Sluge te ideologije žele uvesti tiraniju na Srednjem istoku i izvan njega. Oni žele potlačiti i progoniti žene. Oni žele smrt Židova i kršćana, kao i svakog muslimana, koji umjesto pod teokratskim terorom, želi živjeti u miru," izjavio je predsjednik Bush.

Cilj tih fanatika je zastrašivanjem natjerati Sjedinjene Države u paniku i povlačenje, te međusobno zavaditi slobodne zemlje. Oni također pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje da bi mogli ucjenjivati druge i vršiti masovna ubojstva.

Predsjednik Bush je kazao da u takvom sukobu nema sigurne alternative odlučnoj akciji.

"Mi smo u ratu. Irak je dio rata protiv terora i od ključne je važnosti da dobijemo ovu bitku u ratu protiv terora. Pobijedivši u ovoj bitci, lakše ćemo pobijediti i u drugim bitkama u ratu protiv terorista," kazao je predsjednik.

Pobjeda u Iraku podrazumijeva da će Sjedinjene Države ostati uz irački narod sve dok on ne bude uspostavio slobodnu i neovisnu zemlju. Slobodni Irak, rekao je predsjednik Bush, "promijenit će svijet. Slobodni Irak u srcu Srednjeg istoka od ključne je važnosti za budući mir i sigurnost."

XS
SM
MD
LG