Linkovi

Utjecaj avisa na cijenu obveznica i kreditni rejting Hrvatske (21/4/04) - 2004-04-21


Direktor brokerske kuće Interkapital Daniel Nevidal kazao je za Glas Amerike da su cijene obveznica porasle u posljednjih nekoliko tjedana jer se očekivalo da ce Europska komisija ocijeniti da je Hrvatska ispunila uvjete za pocetak pregovora.

"Da je avis bio negativan doslo bi do znacajne rasprodaje obveznica. Prvo jutro nakon avisa nista se specijalno ne dogadja. Očekujemo da ce obveznice sada biti vrlo stabilne I da ce jos malo dobiti na cijeni. Ali mislim da je tu za daljni razvoj situacije oko hrvatskih obveznica bitnije mišljenje Europskog Vijeća u lipnju I datum početka pregovora," kazao je Nevidal.

Zeleno svjetlo EK značajan je korak za hrvatsku diplomaciju ali za cijene hrvatskih Eurobveznica, investicije i kreditni rejting Hrvatske ključan je lipanj kada ce Europsko vijeće odluciti da li će Hrvatska biti prva država zapadnog Balkana s kojom ce EU početi pregovore o pridruživanju. "Slijedeća, daleko važnija zadaća je dobivanje statusa kandidatata i datuma pocetka pregovora o pridruživanju Uniji", kazao je za Glas Amerike i Goran Šaravanja, analiticar austrijske investicijske banke CIAB Invest.

"Ono što ce se dogoditi u idućih sest mjeseci, a nadamo se da ce Europsko Vijece ponuditi Hrvatskoj i pregovore o članstvu i datum početka pregovora, pozitivno ce se odraziti na investicijsku klimu. U nekakvom srednjem roku mozemo očekivati i povecanje greenfield investicija pa i izravnih stranih ulaganja", rekao je Šaravanja.

Izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku prosle su godine iznosila oko milijardu i 800 milijuna dolara ukljucujuci i 500 milijuna dolara dobivenih od privatizacije INE. "Dobivanje statusa kandidata potaklo bi smanjenje ocjena o rizicnosti investiranja", kaže Šaravanja procjenjujuci ovogodisnja ulaganja u Hrvatsku na oko milijardu i 200 milijuna dolara, odnosno 3,8 posto BDP-a drustvenog brutto proizvoda.

Njegova je prognoza da ce izravna inozemna ulaganja pokriti oko 65 posto deficita tekuceg racuna. "To je znak stabilnosti.... Dakle, napravljen je važan korak, ton i tekst avisa je vrlo pozitivan cak je i iznad mojih očekivanja ali ovo je proces pridruživanja i sto ste bliže očekivanja su veća. Moramo nastaviti s reformskim zahvatima i procedurama kako bi dobili status kandidata. Od lipnja do pocetka iduce godin kada bi mogli poceti pregovarati o clanstvu, morat cemo napraviti dosta kako bi ojačali svoj pregovarački položaj. Osobito u kontekstu izražavanih želja da u Uniju uđemo s Rumunjskom i Bugarskom", kazao je analitičar austrijske investicijske banke. Bez obzira na avis, dodao je, vrlo je važno da vlada do lipnja uloži dodatne napore kako bi 25 drzava EU uvjerila da u potpunosti ispunjava sve političke i ekonomske kriterije za clanstvo uključujuci i najsporniji – suradnju s haskim Tribunalom. Bitno je, kazao je Šaravanja, i da vlada uskoro izradi strategiju pregovora s EU.

"Dobra priprema za pregovore je najvažnija, jer ćemo s onim što ispregovaramo živjeti i mi i generacije poslije nas", kazao je ministar vanjskih poslova Miomir Žužul. U telefonskom razgovoru za Glas Amerike hrvatski šef diplomacije izjavio je da je "realno očekivati da Vijece potvrdi Hrvatsku kandidaturu u lipnju, kao i da odredi datum pocetka pregovora, vjerojatno krajem ove ili pocetkom slijedece godine".

Žužul je kazao da nema posebnih prepreka i da ce vlada uspješno kao i do sada, dovršiti ispunjavanje i ekonomskih i političkih kriterija s naglaskom na reformu pravosuđa koja je veliki izazov za sve tranzicijske zemlje. "Ova je vlada", kazao je Žužul, "spremna za izazove. Za clanstvo u EU možemo biti spremni do 2007".

XS
SM
MD
LG