Linkovi

Franjevci pozivaju Mela Gibsona da ekranizira život sv. Franje (21/4/04) - 2004-04-21


Franjevcima u New Yorku toliko se dopala "Pasija" Mela Gibsona da su sastavili peticiju u kojoj ga pozivaju da snimi film o životu osnivača njihovog reda sv. Franje Asiškog. Njihovu elektronsku peticiju, koja se može naći na adresi www.franciscanfriars.com do sada je ispunilo 8.000 ljudi, a sam sajt je posjetilo oko 40.000 korisnika.

Peticiju je napisao fra Glenn Sudano, predvodnik franjevaca iz područja New Yorka, koji je nakon što je vidio "Pasiju" zaključio da bi film o životu sv. Franje bio njegov logični nastavak. "Obično gledamo likove svetaca od gipsa, no oni su mnogo zanimljiviji, humaniji i uvjerljiviji od kipova" kaže fra Glenn Sudano.

Gibsonova "Pasija" izazvala je pravu senzaciju u kino dvoranama, zaradivši samo u Sjevernoj Americi više od 360 milijuna dolara od premijere u veljači. U otvorenom pismu, franjevci hvale Gibsona zbog "njegovog izuzetnog rada u svetoj umjetnosti", te ga pozivaju "da snimi nastavak koji bi pokazao svijetu što se događa kada se netko u potpunosti i bez oklijevanja odazove muci Kristovoj."

Fra Glen Sudano ističe da su raniji filmovi o sv. Franji Asiškom uglavnom karikirali život tog sveca. Kako kaže, Zeffirellijev "Otac sunce, majka mjesec" iz 1970. sveo je sv. Franju na običnog hipija, a pojavljivanje Mickeya O'Rourkea u "Francescu" redateljice Liliane Cavani iz 1989. bilo je potpuni promašaj. Za sada od Gibsona još nema odgovora na franjevačku peticiju. "Ukoliko gospodin Gibson ne želi snimiti taj film, nadamo se da će ga željeti snimiti neki poljski redatelj," kaže se u peticiji, koja je na Internetu dostupna na engleskom, njemačkom i poljskom.

XS
SM
MD
LG