Linkovi

Kontroverzna izjava Donalda Rumsfelda izbrisana iz prijepisa (21/4/04) - 2004-04-21


Washington Post" piše da je s internet stranica Ministarstva obrane izbrisana izjava koju je ministar obrane Donald Rumsfeld dao novinaru Bobu Woodwardu, a u kojoj se sugerira da je Bushova administracija - dva mjeseca prije početka rata u Iraku - izvjestila Saudijsku Arabiju o odluci da se napadne Irak. Woodward je u svojoj novoj knjizi “Plan napada” citirao Rumsfelda kako u siječnju prošle godine kaže saudijskom ambasadoru u Washingtonu da može biti siguran da će doći do invazije na Irak. Sporni pasus izbrisan je iz transkripta u ponedjeljak. Ministar Rumsfeld je rekao da je možda doista uporabio frazu koju prenosi Woodward u svojoj knjizi, ali inzistira da u tom trenutku nije bila donesena odluka o ratu protiv Iraka, piše "Washington Post".

Woodwardova knjiga već je danima glavna tema u Washingtonu i brojnim američkim dnevnicima jer otvara mnoga pitanja o procesu donošenja odluke o početku rata protiv Iraka. Međutim, navodi "Post", najbliži suradnici predsjednika Busha aktivno promiču prodaju knjige. “Pozivamo ljude da kupe ovu knjigu jer ona opisuje predsjednika kako postavlja ispravna pitanja te pokazuje mudrost i odlučnost u veoma teškim vremenima. Ova knjiga pobija navode mnogih kritičara”, izjavio je jedan od predsjednikovih suradnika za "Washington Post".

"New York Times" izvještava pak o ostavci vodeće urednice dnevnika USA Today, Karen Jurgensen koja se odlučila na taj korak u svijetlu skandala s vanjsko-političkim dopisnikom Jackom Kelleyem, optuženom da je fabricirao neka svoja izvješća. Jurgensen je preuzela odgovornost jer nije otkrila Kelleyevu djelatnost. “Tužne pouke koju smo svi naučili u ovoj groznoj situaciji učinit će "USA Today" snažnijom i boljom novinom. S više od dva milijuna prodanih primjeraka dnevno "USA Today" je najtiražniji američki dnevni list.

XS
SM
MD
LG