Linkovi

Rumsfeld: Nasilje u Iraku 'posljednji otpor neprijatelja slobode' (21/4/04) - 2004-04-21


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da najnoviji val nasilja u Iraku odražava "posljednji otpor neprijatelja slobode" pred planirani prijenos vlasti na novu iračku vladu 30. lipnja.

Unatoč nasilju koje ne prestaje, sve većem broju američkih žrtava i povlačenju nekih zemalja iz koalicije, gospodin Rumsfeld je kazao da se "nasilnici, ubojice i bivši Saddamovi suradnici" neće moći vječno opirati miru i slobodi u Iraku. Ministar obrane rekao je novinarima u Pentagonu da Sjedinjene Države neće tim neprijateljima dozvoliti da pobijede u "testu volje".

"Ti gubitnici, kojima prijeti napredovanje Iraka prema samoupravi, možda vjeruju da će istjerati koaliciju iz zemlje terorom i zastrašivanjem, te da će uzrokovati građanski rat između sunita i šiita ili blokirati put prema iračkoj samoupravi, potpuno su u krivu," rekao je gospodin Rumsfeld.

Pentagon je već odgovorio na najnovije nasilje u Iraku produžavanjem roka službe za još tri mjeseca za 20 tisuća američkih vojnika koji su već razmješteni u toj zemlji. Zahvaljujući toj odluci, broj američkih vojnika u Iraku ostat će na sadašnjoj razini od 135 tisuća. Gospodin Rumsfeld je istaknuo da se trenutno ne razmatra mogućnost upućivanja pojačanja u Irak, no kazao je da je Pentagon za to spreman, bude li potrebno.

U međuvremenu, zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz je u svojem svjedočenju pred senatskim Odborom za oružane snage naišao na žestoke kritike. Demokratski članovi Odbora žalili su se da se gospodin Wolfowitz koncentrirao na brutalnost režima Saddama Husseina, a ne na aktualnu situaciju u Iraku. Senator Mark Dayton, demokrat iz Minnesote, optužio je administracju predsjednika Busha da pokušava zavarati Kongres. Gospodin Wolfowitz odbacio je optužbe da administracija namjerno iskrivljuje situaciju u Iraku.

XS
SM
MD
LG