Linkovi

NASA lansirala satelit koji će testirati Einsteinove teorije (21/4/04) - 2004-04-21


Američka agencija za istraživanje svemira NASA lansirala je u orbitu satelit, vrijedan 750 milijuna dolara, koji bi trebao raspršiti sve sumnje o dvije osnovne, no za sada nepotvrđene postavke Alberta Einsteina o svemira. Satelit Gravity Probe B ponijela je u svemir raketa Delta II, lasirana iz zračne baze Vanderberg u Kaliforniji. Satelit će provesti u 18 mjeseci u svemiru, testirajući Einsteinove teorije o prirodi vremena i prostora. Točnije, proučavat će kako Zemlja iskrivljuje vrijeme i prostor, te kako njena rotacija zakrivljuje te dvije dimenzije.

Lansiranje satelita Gravity Probe B predstavljalo je završetak razvojne faze jednog od najdužih projekata u povijesti NASA-inih svemirskih misija. Znanstvenici su prvi puta predložili projekt koji je doveo do lansiranja satelita Gravity Probe B još 1959, godinu dana nakon lansiranja prvog američkog satelita i osnivanja NASA-e. Tijekom gotovo pola stoljeća, projekt je preživio nekoliko pokušaja da ga se ukine zbog sve većih troškova i naizgled nerješivih tehničkih problema.

Satelit Gravity Probe B dizajniran je oko četiri kvarcne kuglice, veličine loptica za ping-pong. To su najsavršenije kugle koje su ikada proizvedene. Prema teoriji, kada se satelit u svemiru poravna s udaljenom zvijezdom, a kuglice se počnu vrtiti, njihovo poravnanje trebalo bi se poremetiti, kao odgovor na masu i rotaciju Zemlje. Einstein je 1919, postavio teoriju da vrijeme i prosto čine "tkanje" koje prisutnost Zemlje i drugih svemirskih tijela može zakriviti. Dvije godine kasnije, drugi su znanstvenici istupili s teorijom da bi rotacija velikog svemirskog tijela poput zemlje, koja se okreće oko svoje osi, trebala za sobom vući i "tkanje" vremena i prostora.

XS
SM
MD
LG