Linkovi

Times Square - žila kucavica New Yorka (22/4/04) - 2004-04-21


Njujorški Times Square žila je kucavica grada koji nikad ne spava. To je dio grada koji je dobio niz nadimaka – od “pješčanog sata”, preko “lijevka”, do “leptir-mašne”.

S prometom koji je češće zakrčen nego što nije, Times Square nalikuje košnici s preko pedeset ogromnih elektronskih panoa, četrdeset kazališta, dvanaest i pol tisuća hotelskih soba, 250 tvrtki i stotina restorana, i sve to nabijeno na križanju između Broadwaya i Sedme avenije, između 42. i 47. ulice. Times Square podsjeća na karneval na otvorenom koji godišnje posjećuje skoro trideset milijuna ljudi.

Koncerti na pločnicima su na Times Squareu uobičajena stvar, kao i prodavači majica s natpisom “Volim New York”, a tu je i poznati “golišavi kauboj” koji, odjeven samo u gaćice u bojama američke zastave i kaubojske čizme, pozira za turističke fotografije.

Također, na Times Squareu svake godine pola milijuna ljudi dočekuje Novu Godinu, a njih 500 milijuna širom svijeta putem televizije prati tradicionalno spuštanje novogodišnje kugle.

Na prijelazu iz devetnaestog u dvadeseto stoljeće Times Square je bio prvenstveno tržnica konjima. Današnje je ime dobio 1904 godine kad su novine New York Times tamo izgradile svoje urede. Kazališta su se potom polako počela preseljavati na trg, te je Times Square danas sinonim za Broadwayske predstave. Krajem devedesetih godina, zahvaljujući ogromnom projektu preuređenja, koji je predvodila kompanija Disney, Times Square je ponovo postao trgovački centar s brojnim trgovinama poznatih američkih tvrtki.

Charles Kipps filmski je i televizijski spisatelj koji već četrnaest godina živi u susjedstvu Times Squarea. Sjedeći u svom omiljenom talijanskom restoranu Da Marino, gospodin Kipps iznosi svoje mišljenje o preobrazbi tog područja od – kako kaže - legla razvrata do legla neukusa: "Eto kako se Times Square promijenio u svega nekoliko godina: od sex igrački do dječjih igrački. Times Square je danas opet turistička Meka, i podsjeća na trgovačku zonu gotovo bilo kojeg grada."

Povjesničar New Yorka Barry Lewis se međutim ne slaže s time i kaže da je u prirodi Times Squarea da svakih desetak godina doživljava preobrazbu: "Times Square danas nije ništa drugačiji od Times Squarea od prije 50, 60 ili 80 godina, s hotelima i različitim zabavnim sadržajima. Osim toga zar u gradu postoji još neko mjesto gdje baš svi idu?"

Stoti rođendan Times Squarea obilježava se nizom izvedbi i uličnih festivala.

XS
SM
MD
LG