Linkovi

General Motors  ostvario bolje rezultate u prvom tromjesečju od očekivanih (21/4/04) - 2004-04-20


Najveći svjetski proizvođač automobila General Motors prijavio je danas bolje od očekivanih rezultata za prvo tromjesečje ove godine - milijardu i 280 milijuna dolara, odnosno oko 2 dolara i 25 centi po dionici. U istom razdoblju prošle godine General Motors je zaradio milijardu i 480 milijuna dolara. Analitičar ovogodišnje dobre rezultate pripisuju uspješnom poslovanju financijske grane GM-a, koja izdaje zajmove za nove i rabljene automobile, te poboljšanim rezultatima u azijskoj diviziji ove korporacije. Inače, operacije za proizvodnju automobila u Americi i Europi zabilježile su slabije rezultate od očekivanih.

***

A najveći svjetski proizvođač lijekova Pfizer prijavio je za prošlo tromjesečje pad profita u odnosu na 2003. godinu. Međutim, stručnjaci upozoravaju da do tog dolazi zbog velikih prošlogodišnjih profita ostvarenih prodajom nekoliko neovisnih dijelova kompanije, te ovogodišnje kupovine dvije druge farmaceutske kompanije Pharmacia Corp i Esperion Therapeutics za koje je plaćeno oko 60 milijardi dolara. Izuzmu li se ova dva faktora, upozoravaju analitičari, Pfizer je zapravo zabilježio porast profita od 27 posto. Recimo i to da su u prvom tromjesečju ove godine najbolje prodavani lijekovi protiv kolesterola, hipertenzije i depresije.

***

A kad već govorimo o najvećima, recimo i to da je najveći svjetski lanac za brzu prehranu McDonalds nakon uspješne reorganizacije poslovanja u Sjedinjenim Državama sučeljen s novim izazovom. Naime, iznenadna smrt glavnog direktora kompanija Jima Cantalupoa na čelno mjesto dovela je relativno nedokazanog čelnika Charliea Bella – četrdeset trogodišnjeg Australca, koji će brzo morati pokazati da je u stanju upravljati McDonaldsom. Bivši direktor umro je od srčanog udara u Orlandu na Floridi, tijekom jedne poslovne konferencije.

XS
SM
MD
LG