Linkovi

Osnovan tribunal koji će suditi Saddamu Husseinu (21/4/04) - 2004-04-20


Iračani su osnovali tribunal koji će suditi Saddamu Husseinu i drugim pripadnicima njegovog bivšeg režima. Glasnogovornik Iračkog nacionalnog kongresa izjavio je da će tribunalom predsjedavati Salem Chalabi, nećak čelnika Kongresa Ahmeda Chalabija. Za sada nije zakazan datum za početak suđenja Saddamu, koji se nalazi u američkom zarobljeništvu, sve otkako je uhvaćen u prosincu prošle godine. Prema riječima glasnogovornika, gospodin Chalabi imenovao je panel od sedam sudaca i četiri tužitelja, dok će dodatni članovi tribunala biti imenovani kasnije.

***

U minobacačkom napadu na zatvor u blizini Bagdada ubijena su 22, a ranjeno je više od stotinu zatvorenika. Američki vojni dužnosnici kažu da su zatvorenici ili bili uključeni u anti-koalicijske aktivnosti ili su bili pripadnici bivšeg režima. Motiv za napad još nije utvrđen. U međuvremenu, američki su dužnosnici potvrdili da su dva djelatnika iračke televizijske postaje koju financiraju Sjedinjene Države poginula u američkoj vatri. Na sjeveru Iraka, jedan je američki vojnik ubijen u napadu na konvoj u blizini Mosula.

*** Predsjednik Hondurasa Ricardo Maduro izjavio je da će povući vojnike njegove zemlje iz Iraka što prije bude moguće. Radi se o oko 370 vojnika iz ove srednje američke zemlje koji uglavnom u Iraku pružaju medicinske usluge i čiste mine. Nakon Španjolske i Hondurasa, povlačenje iz Iraka najavila je i Dominikanska Republika koja u toj zemlji ima oko 300 vojnika. Ranije je američki državni tajnik Colin Powell izrazio žaljene zbog povlačenja španjolskih i honduraških vojnika iz koalicije, no dodao je da su mu druge članice koalicije pružile čvrsta uvjeravanja da se neće povući.

***

Korporacija Halliburton potvrdila je da su tijela tri osobe pronađene pokraj jednog napadnutog konvoja s gorivom njeni uposlenici. U Iraku se još uvijek četiri osobe uposlene u Halliburntonu vode kao nestale.

XS
SM
MD
LG