Linkovi

Postignut sporazum oko Fallujah (20/4/04) - 2004-04-20


Američki dužnosnici u Iraku objavili su da je postignut sporazum s lokalnim čelnicima u nemirnom gradu Fallujah. U okviru sporazuma koalicijske snage neće nastaviti ofenzivne operacije ako svi građani predaju svoje ilegalno teško naoružanje. Marinci će sa svoje strane dopustiti slobodniju oprskbu hranom i lijekovima. U međuvremenu, koalicijske snage nastavljaju opsadu Najafa, svetog grada muslimana šiita.

Predsjednik Bush je, istodobno, imenovao američkog ambasadora u Ujedinjenim narodima, Johna Negropontea, za novog veleposlanika Sjedinjenih Država u Iraku. Veleposlanik Negroponte će preuzeti dužnost 30. lipnja, kad koalicijske vlasti predaju suverenitet Iračanima. Imenovanje gospodina Negropontea za ambasadora u Iraku treba potvrditi Senat.

Španjolski ministar obrane, Jose Bono, izjavio je da su španjolske snage započele proces povlačenja iz Iraka te da bi trebale stići u Španjolsku u roku od šest tjedana. Prethodno je španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero telefonirao predsjedniku Bushu s kojim je razgovarao o odluci da se španjolski vojnici povuku iz Iraka sada, a ne da ostanu na terenu do kraja lipnja. Glasnogovornik Bijele kuće je priopćio da je predsjednik Bush izrazio žaljenje zbog iznenadnog povlačenja španjolskih postrojbi, ali nije pokušao promjeniti stav premijera Zapatera.

XS
SM
MD
LG