Linkovi

Powell: Nisam u sukobu s potpredsjednikom Cheneyem (20/4/04) - 2004-04-20


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da u potpunosti podržava odluku predsjednika Busha da krene u rat s Irakom unatoč novobjavljenoj knjizi prema kojoj je upozorio da će se Sjedinjene Države suočiti s velikim poteškoćama nakon svrgavanja Saddama Husseina.

Državni tajnik nije zanijekao da je upozorio predsjednika Busha na moguće negativne posljedice invazije na Irak za svrgavanje Saddama Husseina. Colin Powell je, međutim, odbacio sugestije da se suprotstavio eventualnoj uporabi sile u Iraku te da je, zbog politike u Iraku, sada u sukobu s dopredsjednikom Dickom Cheneyem i drugima u administraciji.

Prvi čovjek State Departmenta dao je takve izjave jučer, u dva intervjua u kojima komentirao navode iz nove knjige novinara “Washington Posta”, Boba Woodwarda. U svojoj knjizi na gotovo 500 stranica Woodward piše da je Colin Powell, među ostalim, upozorio da će Sjedinjene Države biti odgovorne za uništeno iračko društvo i ekonomiju. Woodward, također, navodi da se Powell opetovano sukobljavao s Dickom Cheneyem i drugima u administraciji koji su bili zaokupljeni izvješćima o vezama između Saddama Husseina i terorista.

U intervjuu za Associated Press državni tajnik Powell je rekao da je, kao i svi ostali u administraciji, bio predan naporima za okočanje režima Saddama Husseina te je odbacio sugestiju Boba Woodwarda da je predsjednik Bush donio odluku o ratu u siječnju prošle godine, više od dva mjeseca prije početka rata.

U drugom intervjuu koji je dao jednom konzervativnom radio voditelju, prvi čovjek američke diplomacije je rekao da je odluka o uporabi sile donesena tek nakon što je postalo jasno da diplomatska sredstva neće nagnati Saddama Husseina da ispuni zahtjeve iz niza rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Gospodin Powell kaže da je podržao takvu odluku onda i da je podržava sada.

"Drago mi je da je Saddam Hussein svrgnut s vlasti i da je njegov režim stvar prošlosti. Drago mi je da smo mi to učinili i da je predsjednik bi voljan da nas dovede to toga. Moja obaveza, kao i obaveza mojih kolega iz Vijeća za nacionalnu sigurnost, bila je da kažemo predsjedniku koje su dobre, a koje loše strane. Učinio sam ono što spada u opis mog posla."

Gospodin Powell odbacio je navode iz knjige Boba Woodwarda da su odnosi između njega i dopredsjednika Cheneya zategnuti te da njih dvojica rijetko razgovaraju. Državni tajnik Powell je rekao da su on i dopredsjednik dobri prijatelji gotovo 20 godina te da su obavili tri dugačka razgovora prije puta Dicka Cheneya u zemlje Azije.

On je dodao da je surađivao s Bobom Woodwardom u pripremi njegove knjige isto kao i drugi dužnosnici administracije te je naglasio da u tome nije bilo nikakvog zla. New York Times je u jučerašnjem izdanju objavio da je Bijela kuća bila uzdrmana iznošenjem Powellovih primjedbi o američkoj politici u Iraku te da je to dovelo do dugotrajnih uzavrelih napetosti unutar Bushovog kabineta.

XS
SM
MD
LG