Linkovi

'Plan napada' izaziva napetosti među dužnosnicima administracije (19/4/04) - 2004-04-19


"New York Times" javlja da je državni tajnik Colin Powell navukao na sebe ljutnju Bijele kuće odlučivši surađivati na novoj knjizi Boba Woodwarda o pripremama za rat protiv Iraka. Iako gospodin Powell nije priznao suradnju, u knjizi "Plan napada" njegove dvojbe oko tog rata opisane su u takve detalje da je teško vjerovati da on s knjigom nije imao ništa. Kritičari tvrde da je njegova odluka stvorila nepotrebne napetosti u vladi, u trenutku kada predsjednik intenzivira svoju predizbornu kampanju, no oni koji ga brane kažu da su njegovi stavovi oko Iraka, uključujući zalaganje za široki međunarodni angažman, bili poznati javnosti i ranije.

"Washington Post" javlja da je Bijela kuća, sučeljena s kroničnim pomanjkanjem stranih snaga za mirovne operacije, odlučila u sljedećih pet godina izdvojiti oko 660 milijuna dolara za opremanje i obuku snaga u zemljama spremnim sudjelovati u mirovnim misijama. Iako je ova incijativa biti usmjerena uglavnom na Afriku, određena će sredstva biti izdvojena i za vojske zemalja Azije, Južne Amerike i Europe.

I još dvije lakše teme. "Christian Science Monitor" jutros piše o novom trendu u američkim trgovinama. Umjesto čekanja na blagajnama, sve više trgovina kupcima nudi – pokretna računala i skenere za cijene, koje mogu pričvrstiti na svoja kolica i kupovati dok obilaze trgovinu. Ručni skeneri već su se pojavili u nekim trgovinama, a uskoro se mogu očekivati i još usavršenije naprave, koje će kupca obavijestiti, na primjer, da su mu razvijene fotografije, ili da je neki njegov omiljeni proizvod upravo na rasprodaji u dijelu dućana, do kojeg će ga dovesti elektronske upute – piše "Christian Science Monitor".

Najtiražniji američki dnevnik "USA Today" javlja o novom cilju u potrazi za vječnom mladošću – modifikaciji glasa. Za pacijente koji misle da njihov drhtavi ili promukli glas ne ide s njihovom novom figurom ili novim licem bez bora, danas postoji rješenje – plastična operacija glasa. Liječnici zainteresiranima nude dva rješenja – mogu uz pomoć implantata približiti glasnice jednu drugoj, ili pak, mogu glasnice podebljati injekcijama kolagena. Do sada su se ovakvi zahvati uglavnom izvodili na ljudima koje je bolest grla lišila glasa, ali sada su sve češće na ljudima koji žele izgledati, ali i zvučati mlađe.

XS
SM
MD
LG