Linkovi

Rice: O ratu protiv Iraka počelo se razmišljati u studenom 2001. (19/4/04) - 2004-04-19


Savjetnica predsjednika Busha za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je da Sjedinjene Države neće pregovarati s otmičarima u Iraku, koji drže Amerikance kao taoce.

Condoleeza Rice izjavila je da će administracija predsjednika Busha učiniti sve što treba da bi postigla puštanje talaca. No, jasno je dala do znanja d se s otmičarima neće pregovarati.

"Predsjednik Sjedinjenih Država ne pregovara s teroristima," rekla je predsjednikova savjetnica.

Gospođa Rice dala je seriju intervjua za američku televiziju nakon što je objavljena nova knjiga o politici aktualne administracije prema Iraku. U novoj knjizi, novinar "Washington Posta" Bob Woodward, najpoznatiji po svojem izvještavanju o skandalu "Watergate", koji je doveo do odstupanja predsjednika Richarda Nixona s vlasti. Gospodin Woodward u svojoj novoj knjizi piše o pripremama za rat u Iraku te tvrdi da je planiranje počelo samo nekoliko mjeseci nakon terorističkih napada na New York i Washington od 11. rujna 2001. Gospođa Rice je izjavila da su u studenom te godine razgovaralo o vojnim opcijama protiv Iraka.

"Do kraja studenog, situacija u Afganistanu počela se smirivati i mislim da se predsjednik počeo metalno pripremati za eliminiranje drugih prijetnji koje su se pojavile kao rezultat napada od 11. rujna," kazala je.

Gospođa Rice je dodala da je u tom trenutku Sjedinjene Države imale najlošije odnose sa Srednjem istoku upravo s režimom Saddama Husseina u Iraku. Kako je kazala, predsjednik je želio razmotriti sve moguće opcije, prije nego što se obratio Ujedinjenim narodima. Postupci predsjednika Busha u ratu protiv terorizma i u Iraku nametnuli su se kao jedna od glavnih tema u američkoj predizbornoj kampanji. Dok je gospođa Rice branila administraciju, najvjerojatniji demokratski predsjednički kandidat, senator John Kerry nastavio je kritizirati predsjednika. U nastupu na televiziji, rekao je da predsjednik nije angažirao druge zemlje, te je priznao da su zato te zemlje sada nespremne pomoći.

"To je dilema u koju su nas doveli predsjednik Bush i ova administracija," kazao je senator.

Senator Kerry je dodao da je diplomacija ove administracije "nevjerojatno neefikasna", te da će, ukoliko bude izabran, voditi multilateralnu vanjsku politiku. Odgovarajući na kritike, gospođa Rice je kazala da ne razumije zašto neki umanjuju doprinose drugih članica koalicije i saveznika.

XS
SM
MD
LG