Linkovi

Drniš - primjer uspješne suradnje s USAID-om (19/4/04) - 2004-04-19


Malo je mjesta u Hrvatskoj koja se mogu pohvaliti da su ih dva veleposlanika SAD-a posjetili u kratkom vremenu. Takav je slučaj Drniša. Ni u jednoj drugoj sredini u Hrvatskoj pomoć Američke organizacije za razvoj, USAID, nije polučila tako dobre rezultate.

Drniš je poslije Vukovara u domovinskom ratu pretrpio najveća materijalna razaranja. To je uz već pripremljene projekte gradske uprave i jedan od razloga, kaže gradonačelnik Drniša Ante Dželalija, što je USAID, Američka organizacija za razvoj uvelike pomogla Drnišu. USAID je od početka projekta suradnje uložio u Drniš oko 2,5 milijuna dolara. Ta su sredstva uložena pretežito u obnovu infrastrukture, revitalizaciju socijalnog života te ekonomski razvoj, tvrdi drniški gradonačelnik.

"Suradnja između grada Drniša i i USAID-a počela je 24. srpnja 2001. godine. Počela je na inicijativu USAID-a koji je obišao veliki broj gradova i općina u Republici Hrvatskoj te su oni su došli do saznanja da bi bilo dobro da se uspostavi suradnja s gradom Drnišom,” kaže nam naš sugovornik.

Gradonačelnik Dželalija suradnju s USAID-om ocjenjuje uspješnom što potvrđuju između ostalog i modernizacija tržnice, novi dječji vrtić, izgradnja školskog igrališta te obnovljeni sustav vodoopskrbe i elektrifikacije, a to su i vidljivi rezultati prvog potpisanog memoranduma o razumijevanju između USAID-a i Drniša.

Uspješnu suradnju Drniša i USAID-a započela je gospođa Paula Baldwin, direktorica USAID-a za Hrvatsku koja je i tvorac prvog memoranduma 2001. godine.

Bivši američki veleposlanik William Montgomery planirao je doći u Drniš. Zbog odlaska na novu dužnost njegov posjet nije ostvaren. No, zahvaljujući zanimljivim idejama, dobrim razvojnim projektima i ljepotama drniškog kraja u Drnišu su potom bili Lawrence Rossin, te nedavno i Ralph Frank aktualni američki veleposlanik u Hrvatskoj. Razlog dobrih odnosa Drniša s Amerikom objašnjava njegov gradonačelnik Ante Dželalija koji se kao zastupnik u Županijskom domu sabora u Zagrebu susreo s bivšim američkim veleposlanikom u Hrvatskoj Williamom Montgomerijem.

“Ono što nas je posebice zbližilo jest da je naš Ivan Meštrović dao značajan doprinos, dosta prepoznatljiv u Sjedinjenim Američkim Državama i uvijek je postojao taj jedan interes”, kaže Dželalija.

31. ožujka ove godine potpisan je novi memorandum kojim se kroz partnerstvo do 2007. najavljuje američka pomoć u gospodarskom razvoju drniškog kraja. Ovaj put više u smislu tehničke pomoći i to lokalnoj samoupravi da se reformira kako bi postala servis gospodarstvu. Primjerice edukacijom drniških poduzetnika i otvaranjem novih radnih mjesta. Razvojem seoskog turizma te u proizvodnji zdrave hrane.

Marko Pranić stručni je suradnik za gospodarstvo i društvenu djelatnost u drniškom poglavarstvu. Uskoro sa skupinom kolega koji su u Hrvatskoj provodili USAID-ov program odlazi u Georgiju, a tamo će posjetiti i nekoliko gradova.

“ Idemo u Ameriku na jedno studijsko putovanje čija je tema multi sektoralna suradnja. U Americi želimo vidjeti kako i na koji način se može upravljati da surađuju sva tri sektora. Znači javni sektor kao što je lokalna samouprava koja pojednostavljeno rečeno predstavlja državu, zatim privatni sektor i nevladine udruge. Želimo upoznati u Americi neke modele gdje svi zajedno iz sva tri sektora , koristeći naše ideje možemo ići naprijed”, kaže ovaj član drniške gradske uprave.

XS
SM
MD
LG