Linkovi

Film tjedna: 'Kill Bill Vol. 2' (19/4/04) - 2004-04-19


Uma Thurman i David Carradine glume u novom filmu režisera Quentina Tarantina s brojnim borilačkim prizorima. Prvi dio filma “Kill Bill” dovršen je 2003. godine. Kako ćemo čuti u prilogu Alana Silvermana, priča se nastavlja u filmu pod imenom “Kill Bill Vol. 2”.

Originalni film “Kill Bill” upoznava nas s “mladenkom,” koju glumi Uma Thurman. Ona nastoji napustiti ubilačku bandu i ostaviti za sobom nasilni život ubojice. Tek što se nije vjenčala i počela život iznova, njeni bivši kolege osvećuju se ubijajući svoje izdajice. No, mladenka uspijeva preživjeti te se zaklinje na ubojstvo svojih bivših suradnika iz bande, uključujući i vođu ubilačke skupine – njenog bivšeg ljubavnika Billa.

Tema filma "Kill Bill Vol. 2", za razliku od prvog, odnos je između Billa i mladenke. No to ne znači da ova verzija ne obiluje scenama ispunjenim tučnjavama i nasiljem. Za lik mladenke, koju glumi Uma Thurman, ima dovoljno prilika da se iskaže u vještinama koje na ekranu obično iskazuju muškarci.

"Ne vjerujem da se gubi na kvaliteti zbog toga što žena ima takvu ulogu, umjesto muškarca. Moj je lik zapravo vrlo muževan. Ne bi bilo toliko uzbudljivo da je na mom mjestu, recimo, Ludi Max ili Clint Eastwood. Ovo je osvetnička priča o osobi koja je najprije ubojica, zatim žrtva koja se u posljednji čas udalji od ruba provalije u potrazi za osvetom," kaže Uma Thurman.

Povratak na ekran ovim je filmom napravila velika zvijezda sedamdesetih godina, David Carradine, u ulozi Billa, zacrtane žrtve mladenke. Carradine je poznat po tome što je kreirao televizijsku seriju Kung Fu i time Ameriku prije nekoliko desetljeća upoznao s kulturom azijskih borilačkih vještina. On kaže da je zadovoljan zbog toga što su borilačke scene koje je glumio bazirane na stvarnim vještinama, a ne izmišljenim borilačkim tehnikama kao u nekim drugim filmovima poput Čarlijevih anđela.

"Svrha Čarlijevih anđela je da dobro zabavi publiku, a film Matrix se odvija u izmišljenom ambijentu u kojem je sve moguće. Film Crouching Tiger, Hidden Dragon je čista mitologija ... u svim ovim primjerima ne smetav me to što su borilačke scene toliko maštovite. Tako nešto, međutim, nije prikladno za film Kill Bill jer su u središtu ovog filma prosječni, obični ljudi," kaže Carradine.

Redatelj Quentin Tarantino uzeo je u obzir prijedloge kritičara, koji su mu u prvom dijelu filma "Kill Bill" zamjerili pomanjkanje temeljitijeg predstavljanja likova i dijaloga. Tarantin, međutim, kaže da je jednako važno glumcima dati slobodu improvizacije za vrijeme snimanja.

"Čvrsto vjerujem da glumci ne trebaju govoriti riječ po riječ onako kako je napisano u scenariju. No, ne radi se samo o improvizaciji kod snimanja, nego o stvaranju inspiracije. Dio režiserovog posla je upravo to, da uoči pojedinosti koje se pojavljuju za vrijeme snimanja filma i da njima bude inspiriran... Ja želim biti inspiriran i želim da scene budu što je više moguće ispunjene stvarnim životom," kaže Tarantino.

U filmu "Kill Bill Vol. 2" također se pojavljuju Daryl Hannah, Michael Madsen i kineska kung-fu zvijezda Gordon Liu.

XS
SM
MD
LG