Linkovi

Njemački mediji: Carla del Ponte dala pozitivno mišljenje o suradnji Hrvatske sa sudom (20/4/04) - 2004-04-19


Prema podacima njemačkih medija, glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine pozitivno je ocijenila suradnju Zagreba sa sudom.

Da je glavna tužiteljica haaškog Tribunala za ratne zločine zadovoljna suradnjom Zagreba s Haagom izgleda da je bilo izrečeno u srijedu, u telefonskom razgovoru s povjerenikom za proširenje europske Komisije Guenterom Verheugenom. Tužiteljica je, kako su potrvrdili izvori bliski povjereniku, njemačkim novinarima suradnju ocijenila kao «veoma povoljnu».

Hrvatska je spremna aktivno surađivati, izjasnila se Carla del Ponte. Na njezine ocjene upućuje i izjava glasnogovornika Komisije koji je, dan nakon razgovora povjerenika i glavne tužiteljice, ustvrdio kako je Hrvatska, citiram, «snažno i zamjetno unaprijedila suradnju s Haagom, pogotovo u zadnje vrijeme».

Ovakva se ocjena, na službenoj konferenciji za novinare, može dati samo temeljem relevantnih podataka, odnosno sadržaja tužiteljičinih informacija datih povjereniku za proširenje. Iz Den Haaga je također odaslata pismena potvrda izrečenoga, što je bilo dovoljno da se zaokruži i ona završna rečenica u Komisijinom mišljenju je li Hrvatska spremna za pregovore o ulasku u Uniju. Den Haag ovog trenutka nije prepreka pozitivnom avisu ali će uvjet pune, bezuvjetne suradnje ostati na snazi u dolazećim etapama približavanja. Sam sadržaj avisa službeno je nepoznanica i biti će objavljen tek sutra.

No, možda zanimljiviji dokument od mišljenja – ili avisa – biti će sadržaj tzv. «europskog partnerstva» u kome Komisija državama – članicama EU predlaže principe, prioritete i uvjete partnerskog odnosa. U slučaju kršenja bilo kojeg elementa «europskog partnerstva», proces približavanja Uniji se zaustavlja. O svemu ovome odlučuju države – članice i to veoma često ne temeljem činjenica već svojih vlastitih, užih interesa.

XS
SM
MD
LG