Linkovi

Loša vijest za drveće: DVD od papira (20/4/04) - 2004-04-19


Kompanija Sony, u suradnji s još jednom japanskom tvrtkom, razvila je kompjuterski disk od papira. … Točnije, kemijski gledano, 51 posto tog diska je papir, što je, prema riječima stručnjaka, potpuno dovoljno da se disk smatra stopostotno sigurnim - dovoljno ga je izrezati, pa da bude potpuno neupotrebljiv.

Osim papira u sastavu, za novi je disk značajan i kapacitet: on može pohraniti pet puta više podataka nego trenutni DVD diskovi, dakle oko 25 gigabajta informacija. Novi se disk temelji na istraživanjima takozvanog plavog DVD lasera, jedne od tehnologija koja će zamijeniti sadašnje DVD playere s crvenim laserom.

Tehnologiju plavog lasera razvija konzorcij vodećih proizvođača elektroničkih naprava, među kojima su Sony, Philips, Hitachi i Samsung. Oni se nadaju da će tehnologija plavog lasera jednog dana postati standard u multimilijunskoj industriji DVD nosača medija.

Prema stručnjacima Sonyja, znanstvenici su uspjeli izraditi papirnati DVD zahvaljujući činjenici da tehnologija plavog lasera ne zahtijeva da lasersko svjetlo prolazi kroz ključni sloj diska, nazvan supstrat.

Papirnati će diskovi, tvrdi se, biti mnogo jeftiniji za proizvodnju od trenutnih DVD i CD diskova. Za sada se, međutim, ne zna kada će se i pojaviti u prodaji, jer još nema ni ostalih naprava temeljenih na tehnologiji plavog lasera.

XS
SM
MD
LG