Linkovi

Pravda u Iraku (19/4/04) - 2004-04-19


Načelo zakonitosti počinje se primjenjivati u Iraku. 14. travnja tročlano je vijeće Središnjeg kaznenog suda u Iraku osudilo je trojicu Iračana koji su izvršili kaznena djela protiv koalicijskih snaga. Optuženicima je suđeno u prisutnosti tužitelje i odvjetnika. Trojica optuženika uhićena su 20.studenog pri pokušaju postavljanja eksplozivne naprave na cesti kod mjesta Balad. Svakom od njih izrečena je zatvorska kazna u trajanju od deset godina.

Irački Središnji kazneni sud osnovan je u lipnju 2003. i u njegovoj su nadležnosti kaznena djela izvršena nakon ožujka 2003. – dakle, nakon oslobođenja Iraka. Otkako je utemeljen, pred ovim se sudom našlo više od 300 slučajeva. Nitko nije iznad zakona. U studenom 2003, sud je izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 14 godina bivšem guverneru Najafa Abu Haydaru Abdulu Munimu. On je kažnjen zbog “nezakonitih uhićenja, uništavanja državne dokumentacije, te zlouporabe dužnosti.”

“Znate kao i mi da predstoji još puno posla,” kaže koalicijski administrator Paul Bremer. “No, u potrazi za pravdom," dodao je, "postiže se vidni napredak, kao i u drugim područjima, poput elektrifikacije i slično.”

Predstoji još posla. Američki general Mark Kimmitt kaže: “Proteklih je nekoliko tjedana bilo jasno da napredak koji smo željeli postići u organiziranju iračkih snaga sigurnosti – nije na razini kojoj smo se nadali.”

“No, prije no što budemo tvrdili da su sve snage pobjegle s poprišta borbi, trebamo reči da su mnogobrojni irački vojnici bili tamo gdje im je bilo mjesto, boreći se izvanredno. U Falluji imamo dva bataljuna iračkih snaga Civilne obrane koji se bore rame uz rame s koalicijskim snagama. U mnogim gradovima se iračka policija vratla u svoje policijske postaje,” riječi su generala Kimmitta.

“Stvari sada bolje stoje,” kaže irački policijski časnik u Basri, pukovnik Ali Kherallah. No, kako dodaje, dužnost je svakog Iračana da štiti zakon i red.

XS
SM
MD
LG