Linkovi

Španjolska povlači vojnike iz Iraka (19/4/04) - 2004-04-18


Novi španjolski premijer Jose Luis Zapatero najavio je da će povući 1.300 španjolskih vojnika iz Iraka čimto bude moguće.

Dan nakon što je službeno stupio na dužnost i samo nekoliko sati nakon što su zaprisegnuti i članovi njegovog kabineta, premijer Zapatero najavio je na španjolskoj televiziji da je naredio svojem novom ministru obrane Joseu Bonou da poduzme potrebne korake kako bi se španjolske snage razmještene u Iraku povukle što prije i uz što bolje mjere sigurnosti.

Nakon što je njegova Socijalistička stranka pobijedila na izborima prošli mjesec, gospodin Zapatero izjavio je da će povući španjolske snage iz Iraka ukoliko do 30. lipnja ne budu pod zapovjedništvom Ujedinjenih naroda. U svojem jučerašnjem nastupu na televiziji, objasnio je zašto se na povlačenje snaga odlučio i prije toga.

Kako je rekao, na temelju informacija prikupljenih u proteklih nekoliko tjedana, zaključio je da nema naznaka da će Ujedinjeni narodi usvojiti rezoluciju koja bi ispunila uvjete koje je naveo kao potrebne za nastavak sudjelovanja španjolskih snaga u misiji u Iraku. Ipak, gospodin Zapatero, koji je rekao da će danas svoju odluku objasniti i u parlamentu, također je naglasio da će Španjolska ostati vjerna članica saveza u kojima sudjeluje i da će ispuniti osvoje obveze u izvođenju međunarodnih misija mira i sigurnosti.

Čelnik glavne oporbene Narodne stranke Mariano Rajoy, koji je na tom položaju naslijedio bivšeg premijera Josea Mariu Aznara izjavio je da je odluka o povlačenju snaga iz Iraka ishitrena, te da u njenom donošenju nije konzultiran parlament, u trenutku kada se ulažu napori na usvajanju nove rezolucije Ujedinjenih naroda. Gospodin Aznar je dodao da odluka premijera Zapatera pokazuje nedostatak solidarnosti sa saveznicima koji također imaju snage u Iraku. Iako su ankete pokazivale da se velika većina Španjolaca protivi snage u Iraku, Aznarova vlada ipak je uputila snage u tu zemlju u isključivo humanitarnu misiju koja je trebala pomoći u stabiliziranju uvjeta u zemlji. Gospodin Zapatero neprestano je kritizirao podršku bivšeg premijera za politiku predsjednika Busha prema Iraku. Najavivši povlačenje iz Iraka, ispunio je jedno od glavnih obećanja iz svoje predizborne kampanje.

Reagirajući na španjolsku najavu, američki dužnosnici kazali su da se nije radilo o iznenađenju, te da se očekuje da će Španjolska svoju odluku provesti na "koordiniran i odgovoran način."

XS
SM
MD
LG