Linkovi

SAD nisu znale za plan ubojstva Rantissija (18/4/04) - 2004-04-18


Izraelsko ubojstvo čelnika palestinske militantne organizacije Hamas Abdela Aziza Rantisija izazvalo je osude dužnosnika iz europski i arapskih zemalja. Izraelske snage u subotu su ispalile najmanje dvije rakete iz helikopetra koje su pogodile automobil u kojem se nalazio Rantissi sa sinom Mohammedom i jednim čuvarom, koji su ubijeni u napadu. Ranjeno je šest prolaznika, dodali su isti izvori. Teško ranjeni Rantissi odvezen je u bolnicu gdje je preminuo. Nakon ubojstva utemeljitelja i duhovnog vođe Hamasa šeika Ahmeda Yassina 22. ožujka u izraelskom napadu u Gazi, al-Rantissi je postao šef Hamasa na okupiranim područjima i jedna od glavnih meta izraelskih napada.

Sjedinjene Države nisu bile upoznate s planom izraelskog ubojstva šefa Hamasa Abdelaziza al Rantissija i nisu ga ni odobrile, rekao je jedan dužnosnik State Departmenta na tv mreži CNN. "Sjedinjene Države jako pozorno proučavaju situaciju, nikako nisu dale nikakvo zeleno svjetlo Izraelu i aspolutno nisu unaprijed o tome bila obaviještene", rekao je taj dužnosnik na CNN-u.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je u subotu osudio ubojstvo Abdelaziza al-Rantissija koje je izvela izraelska vojska na palestinskim okupiranim područjima, ocijenivši da se radi o "ilegalnoj, neopravdanoj i kontra-produktivnoj" akciji. Britanski premijer Tony Blair je već osudio taj tip ubojstava, naglasivši da Izrael ima pravo osigurati svoju obranu, ali da taj tip akcija predstavlja "nazadovanje" za mir na Bliskom Istoku."

Palestinski čelnik Jaser Arafat je u subotu u službenom priopćenju "oštro osudio" izraelsko ubojstvo šefa Hamasa. Palestinski premijer Ahmed Korei je u priopćenju objavljenom u subotu Ramallahu istaknuo da je Rantisisijevo ubojstvo "izravni rezultat poticanja i svrstavanja Sjedinjenih Država na stranu Izraela". Ubojstvo je osudila i Italija naglasivši da se poput cijele EU, protivi ciljanim ubojstvima."Italija je, poput cijele Europske unije, uvijek osuđivala ciljana ubojstva koja pothranjuju spiralu mržnje i nasilja", izjavio je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u ime talijanske vlade.

XS
SM
MD
LG