Linkovi

Izraelski plan o povlačenju iz pojasa Gaze (18/4/04) - 2004-04-17


Izraelski premijer Ariel Sharon najavio je planove o uklanjanju svih izraelskih naselja iz Gaze i nekih izraelskih naselja sa Zapadne obale. Izrael će također ukloniti neke vojne objekte iz oba ova pretežito palestinska područja. Na sastanku s gospodinom Sharonom u Bijeloj kući 14. travnja, predsjednik George Walker Bush nazvao je izraelske planove "povijesnim i hrabrim".

"Ukoliko sve strane odluče prihvatiti ovaj trenutak, mogu otvoriti vrata napretku i privesti kraju jedan od najdužih sukoba na svijetu," kazao je.

"Predsjednik Bush je naglasio da Sjedinjene Države ostaju predane viziji dvije države, Izraela i Palestine, koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti. Sjedinjene Države su također predane "putokazu za mir", mirovnom planu široko prihvaćenom kao najbolji put za ostvarenje te vizije. "Uspjeh će tražiti aktivne napore mnogih zemalja," rekao je predsjednik Bush.

"Vodio sam važne razgovore s egipatskim predsjednikom Mubarakom. Uskoro ću se sastati i s jordanskim kraljem Abdulahom. Konzultiramo se i s drugim ključnim čelnicima u regiji, u Europi i s našim partnerima iz Kvarteta – Europskom unijom, Rusijom i Ujedinjenim narodima. …Zajedno možemo ponoći u izgradnji demokratskih palestinskih institucija, kao i jakih kapaciteta posvećenih borbi protiv terora, da bi palestinski narod mogao ispuniti svoje obveze iz mirovnog plana," izjavio je.

Kako je predsjednik Bush rekao premijeru Sharonu, "Sjedinjene Države su snažno predane sigurnosti Izraela kao dinamične židovske države."

"Barijera koju izraelska vlada gradi u okviru svojih napora na jačanju sigurnosti trebala bi, kao što je rečeno, biti sigurnosna, a ne politička barijera. Trebala bi biti privremena, a ne trajna i zato ne bi smjela utjecati na pitanja o konačnom statusu, uključujući i pitanje granica," rekao je.

Predsjednik Bush je kazao da se raduje danu kada će Izraelci i Palestinci moći razgovarati o pitanjima konačnog statusa.

"Postoji mnogo posla koji tek treba obaviti. Premijer Sharon je počeo taj proces," kazao je.

Sada je, kazao je predsjednik Bush, na odgovornim Palestincima, te angažiranim Europljanima, Amerikancima i Ujedinjenim narodima da pomognu u "razvijanju palestinske države koja može biti mirna i bogata."

XS
SM
MD
LG