Linkovi

Špijuniranje kao hobi (17/4/04) - 2004-04-16


Bežična tehnologija urodila je čitavim nizom vrlo korisnih naprava i spravica, od mobilnih telefona, pa do prijenosnih kompjutera koji ostaju umreženi zahvaljujući radio valovima. No, ista je tehnologija donijela i jednu opasnost: potajno elektronsko špijuniranje pojedinaca u masovnim razmjerima.

Najnoviji špijuni nevinih osoba koje ni ne slute što im se zbiva dolaze iz redova hobista koji koriste jeftinu tehnologiju kako bi uhvatili video signale koje emitiraju kamere za nadzor. S obzirom da ti video signali u načelu nisu kodirani, znatiželjne oči ništa ne sprečava da gledaju i vide sve ono što vide i kamere.

A to, kako upozorava organizacija za zaštitu građanskih prava American Civil Liberties Union, može dovesti do vrlo ozbiljnog problema zadiranja u privatnost građana. Praktički sve što netko učini na javnom mjestu, može biti podastrijeto pred znatiželjnim očima nekog drugog, bez da prva osoba toga uopće bude svjesna.

Recimo, izvjesni Bill Traver instalirao je sustav bežičnih kamera za nadzor u svojoj umjetničkoj galeriji, nadajući se da će tako izlošci biti sigurniji. Oni su to možda i bili, ali su zato njegovi posjetitelji možda mogli postati malo manje sigurni, da su shvatili što im se događa - gospodin Traver je, naime, vrlo brzo uočio da oči njegovih kamera hrane maštu neželjenih očiju, te je izmijenio svoj nadzorni sustav s bežičnog na onaj običan, povezan kablovima.

No, njegova promptna reakcija tek je jedan - i to rjeđi - slučaj: većina korisnika bežičnih naprava niti ne sluti da ih netko može špijunirati. Pitanje nije niti pravno putpuno razjašnjeno. Neki stručnjaci kažu da sve što emitira odašiljač neke bežične naprave spada u domenu javnog emitiranja, te može nekažnjeno biti zabilježeno bilo kojim drugim prijemnikom. Po tome, recimo, bežični monitor u dječjoj sobi može nekažnjeno postati zabava za bilo koga u susjedstvu tko na dohvatu emitiranja monitora gleda što djeca rade.

Drugi upozoravaju da, čak i kada bi zakoni to branili, sadašnja tehnologija ne omogućuje otkrivanje znatiželjnika koji 'hvataju' signale bežičnih naprava.

XS
SM
MD
LG